Za mini krofne s bananom će vam biti potrebna samo tri sastojka, a to nisu kvasac, belo brašno ni jaja.
Ponekad je dobro zameniti one tradicionalno pravljene krofne nečim malo zdravijim i nutritivno bogatijim, a opet tako neodoljivim i ukusnim.
Jedan od takvih zanimljivih recepata su i ove mini krofne s bananom. Za njih će vam biti potrebna samo tri sastojka, nijedan od njih nisu kvasac, belo brašno, jaja i puter, a rezultat će biti mekane, pahuljaste i lagane poslastice koje se tope u ustima, ne ostavljaju pretežak osećaj zasićenosti šećerom jer slatkoća u njima dolazi uglavnom iz prirodnih šećera banane.
Možete ih pokušati i peći u rerni ili fritezi na vrući vazduh ako želite još zdraviju verziju, ali ipak vam preporučujemo dobro staro klasično prženje – drugi načini obrade neće dati tako laganu, prozračnu i primamljivu teksturu.
Idealne su i za sve koji nemaju strpljenja za klasične krofne jer se prave puno brže.
Sastojci za krofne od banane
Mere su za devet krofnica.
60 grama integralnog pšeničnog brašna
3,5 grama praška za pecivo
88 grama pirea od zrele banane (otprilike jedna banana srednje veličine)
suncokretovo ulje za prženje
Priprema
U posudu za pečenje ulijte ulja toliko da dođe do visine od pet centimetara. Zagrejte ga na srednju temperaturu (između 170 i 175°C).
U srednje veliku posudu za mešanje dodajte brašno i prašak za pecivo. Mešajte dok se ne ujednači. Dodajte pire od banane. Mešajte špatulom dok se banana ne sjedini s brašnom. Testo bi trebalo da bude lepljivo.
Nakon što je ulje doseglo odgovarajuću temperaturu, zagrabite testo u količini od dve kašičice (pomažite sebi još jednom kašikom) i lagano ga spustite direktno u zagrejano ulje.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite celu smesu. Ako nemate dovoljno veliku posudu da stanu sve odjednom, možete pržiti u dve ture.
Krofne će isplivati na površinu pa stavljajte samo onoliko krofni koliko može stati na površinu. Ako krofna potone i zalepi se za dno posude, oslobodite je s dna.
Pecite dok obe strane ne porumene, okrećući ih do pola.
Izvadite ih iz ulja i stavite na tanjir obložen papirnim ubrusom koji će upiti više ulja.
Kada krofne više nisu prevruće na dodir, možete ih posuti šećerom ili preliti omiljenim prelivom. Možete ih ostaviti i bez ičega, same po sebi biće dovoljno ukusne, piše Pun kufer.
Pratite nas i na društvenim mrežama: