Alpski makaroni su švajcarska verzija makarona sa sirom, ali sa krompirom i uz neke izuzetno slasne dodatke.
Na nemačkom se ovo jelo naziva Älplermagronen, nazivaju ga i alpski makaroni ili pastirski makaroni. Ovaj klasik koji uskoro puni 100 rođendan, najčešće se poslužuje s karamelizovanim lukom, hrskavom prženom slaninom i slatko-kiselim umakom od jabuke. Svi sastojci ovog ukusnog jela bili su zimi dostupni alpskim pastirima i, što je najvažnije, pružali su im dovoljno energije za radni dan na otvorenom, piše Punkufer.
Tradicionalno u jelo idu švajcarski sirevi Appenzeller ili Gruyère, ali kao zamenu možete koristiti ementaler. Umak od jabuka neki poslužuju nakon jela kao desert, ali probajte da ga poslužite zajedno kao u originalu jer jabuke lepo ističu aromu sira, pogotovo ako se odlučite za kiseliju sortu poput Granny Smith.
Za koju god se varijantu odlučili, dobro će vas okrepiti kao topla zimska večera nakon čitavog dana na snegu.
Sastojci:
Pržena slanina
4 debele kriške slanine narezane na trake
Karamelizovani luk
30 g maslaca
2 glavice luka, narezane tanko
So
Umak od jabuka
3 jabuke oguljene, očišćene i narezane na kockice
3-4 kašike vode
Makaroni
280 g krompira, oguljenih i narezanih na kockice (cca 1×1 cm)
225 g makarona (ili druge testenine cevastog oblika)
180 g pavlake s 18-22% mlečne masti
225 g rendanog sira Appenzeller ili Gruyère (ili drugog zrelog švajcarskog alpskog sira)
So, sveže narednadni muskatni oraščić
Priprema:
Ispržite slaninu. Stavite je u hladan tiganj i pržite na srednjoj temperaturi dok se mast ne otopi a slanina ne postane hrskava.
Napravite karamelizovani luk. U tiganju na srednjoj temperaturi otopite maslac. Dodajte luk, posolite i dinstajte uz mešanje dok luk ne omekša i ne porumeni, oko 30 minuta. Stavite sa strane.
Skuvajte umak od jabuka. Stavite jabuke u lonac s vodom i poklopite. Lagano dinstajte na srednjoj vatri dok jabuka potpuno ne omekša, oko 20 minuta. Zgnječite viljuškom da dobijete glatku smesu. Stavite sa strane.
Napravite makarone. Krompir narezan na kockice stavite u veliki lonac i prelijte ga slanom vodom. Pustite da prokuva, dodajte makarone i nastavite kuvati dok makaroni ne postanu al dente, a krompir ne omekša. Ocedite makarone i krompir. Oceđene makarone i krompir vratite u lonac, dodajte pavlaku i mešajte na srednjoj vatri dok pavlaka ne počne da se zagreva, a onda dodajte narendani sir, malo soli i malo sveže narendanog muskatnog oraščića. Nastavite da mešate dok se sir ne rastopi.
Poslužite alpske makarone posute karamelizovanim lukom i hrskavom slaninom, s umakom od jabuka u odvojenoj posudi.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: