Recept za testeninu s tikvicama na puteru ćete obožavati, a idealan je za velike vrućine

recept tikvice testenina
Foto: Tjeerd Kruse / Panthermedia / Profimedia

Tikvice ukuvane u puter toliko su mekane da se tope čim ih pogledate, ne morate ih ni staviti u usta.

Testenina s tikvicama na puteru je divno kremasto jelo svilenkaste teksture koja je postignuta bez kapi pavlake. Aromatizovana je belim lukom i bosiljkom i pojačana parmezanom, a tikvice, ukuvane u puter, toliko su mekane da se tope čim ih pogledate, ne morate ih ni staviti u usta.

Ovo neverovatno ukusno, a jednostavno jelo gotovo je za samo 35 minuta, a možda i pre ako brzo rendate i seckate povrće. Parmezan možete zameniti pekorinom ili nekim drugim sirom, a špagete možete zameniti i testeninom po želji. Količina sastojaka u receptu sa sajta Pun kufer dovoljna je za četiri porcije.

Sastojci za testeninu s tikvicama na puteru:

5 čenova belog luka

1 ljuta papričica

4 tikvice

60 g parmezana, plus za posluživanje

10 listova svežeg bosiljka

1 kašika limunova soka

115 g putera

2 kašičice soli, plus još po potrebi

crni biber, sveže meveni

1/4 kašičice aleve paprike, po želji

340 g špageta

Priprema testenine s tikvicama na puteru:

U velikom loncu zakuvajte posoljenu vodu.

Naseckajte beli luk i papriku. Narendajte tikvice na trake. Sitno narendajte parmezan. Tanko isecite listove svežeg bosiljka. Iscedite limun i odvojte jednu kašiku soka.

U dubljem tiganju otopite puter na vatri srednje jačine, dodajte ljutu papriku i beli luk, pa nakon minut dodajte i tikvice, so i alevu paprike. Kuvajte uz povremeno mešanje oko 15 minuta, dok tečnost ne ispari, a tikvice ne omekšaju toliko da se gotovo tope.

Kuvajte špagete minut manje nego što piše u uputstvu na pakovanju. Odvojte šolju vode u kojoj se kuvala testenina, pa je ocedite.

Kad su tikvice gotove, dodajte u tiganj testeninu, 1/2 šolje vode od testenine i limunov sok. Kuvajte na srednjoj vatri neprestano mešajući dok se sos malo ne zgusne, minut do dva. Dodajte još vode za testeninu kašiku po kašiku, koliko je potrebno da postignete željenu konzistenciju sosa.

Sklonite s vatre, dodajte parmezan i bosiljak i promešajte da se sve sjedini.

Probajte i po potrebi posolite i pobiberite.

Poslužite i po želji dodajte još parmezana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram