Poznati otkrili zašto su prestali da budu vegani

vegani
En Hatavej; Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Prelazak na vegansku ishranu je velika je promena načina života koja nije za svakoga. I dok se brojne javne ličnosti deklarišu kao vegani, neke su javno progovorile o odustajanju od veganstva.

Lijam Hemsvort

Glumac Lijam Hemsvort se na četiri godine odrekao svih namirnica životinjskog porekla, ali se u februaru 2019. suočio sa zdravstvenim problemima koji su ga naterali da preispita svoj režim ishrane, navodi Insider.

„Osećao sam se letargično, dobio sam kamen u bubregu. Bila je to jedna od najbolnijih nedelja u mom životu“, rekao je za časopis Men’s Health i otkrio da je morao da se podvrgne i operaciji. Objasnio je da je, iako je smatrao da je njegova ishrana zdrava, shvatio da jede previše oksalata. Velike količine oksalata mogu se naći u popularnoj veganskoj hrani, poput graška, spanaća i cvekle.

En Hatavej

En Hatavej je prešla na vegansku ishranu 2011. godine, između ostalog i zato što je pokušavala da smrša zbog uloge u „Ženi mački“. Zbog uloge je i odustala od veganstva.

Pročitajte još:

Za Harper’s Bazaar je ispričala kako je tokom snimanja filma „Interstellar“, koje se odvijalo na Islandu i bilo vrlo fizički zahtevno, bila primorana da proba komad sveže ribe u jednom restoranu. Sledećeg dana, nakon što je pojela ribu, jednostavno se, kaže, osećala bolje.

Zaključila je da se, dok je sledila vegansku ishranu, „jednostavno nije osećala dobro ni zdravo ni snažno“.

Natali Portman

Natali Portman je godinama bila velika pobornica veganskog načina života, ali kad je zatrudnela 2011. godine, odlučila je da odustane.

„Zapravo sam se vratila vegetarijanstvu kad sam zatrudnela, samo zato što sam osećala da želim da jedem te stvari. Slušala sam svoje telo i jela sam jaja i mlečne proizvode“, rekla je za radio Q100.

Od 2018. godine se ponovo vratila veganstvu, a sada isti način ishrane praktikuju i njena deca.

Majli Sajrus

Majli Sajrus je rekla da je sedam godina bila veganka, pre nego što je u ishranu uvela ribu. A to je uradila jer se nije osećala dobro i mozak joj nije radio kako treba.

„Sada izgledam mnogo zdravije. Tako se i osećam, bila sam ispijena. Znam da će vegani da me napadnu zbog ovoga, ali to je istina“, rekla je za „The Joe Rogan Experience“.

Kristen Bel

Kristen Bel je vegetarijanka od svoje 11. godine, a rekla je da je postala veganka 2012. nakon što je pogledala dokumentarac „Forks Over Knives“, koji istražuje degenerativne bolesti i njihovu povezanost s ishranom. Ipak, kaže da je shvatila da za nju veganstvo nije održivo u trudnoći s prvim detetom.

„Tokom prve trudnoće sam radila i činilo mi se da mi je potrebno više kalorija. Bila sam toga prilično svesna“, rekla je Kristen, koja se danas drži vegetarijanske ishrane.

Elen Dedženeris

Popularna voditeljka je 2008. iz etičkih razloga prešla na vegansku ishranu, ali i kako bi „imala više energije“, objasnila je u intervjuu za magazin Shape iz 2010. godine.

Pročitajte još:

U tom istom intervjuu rekla je da joj je ishrana bila „bez životinja, mlečnih proizvoda, prerađenih namirnica, ali s puno supa, povrća, pirinča, graška, mahunarki“.

Ipak, u svojoj specijalnoj stend-ap komediji za Netfliks je ispričala vic o tome da je veganka, a potom je otkrila: „Nisam zapravo veganka, kažem to iz šale … Bila sam veganka osam godina i zaista verujem da je to sjajno za vas. Bila sam zdravija nego ikad pre, volela sam da budem veganka. Ali u poslednjih godinu ili dve, bez ikakvog razloga, počela sam da jedem parče ribe s vremena na vreme“, prenosi Index.hr.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram