Pet bitnih pokazatelja dugoročnog gubitka kilograma

Foto: Shutterstock

Kada krenemo u proces mršavljenja, vaga nam se čini kao prvo i jedino pomagalo kojim ćemo pratiti svoj napredak. Međutim, postoje pokazatelji koji će nam dati pravu sliku o našem telu, čak i ako se brojevi na vagi ne miču.

Vaga meri sve: naše mišiće, kosti, masnoće, organe, hranu i vodu koja je u tom trenutku u našem organizmu i upravo zato ta brojka može biti varljiva.

Takođe, vaga ne odražava promene koje se događaju u vašem telu. Na primer, ako ste u svoju rutinu uveli trening snage i kardio vežbe, stvorićete nemasno mišićno tkivo istovremeno gubeći masnoće. U tom slučaju se broj na vagi možda neće promeniti, iako ste naočigled vitkiji.

Vaga ne može razlikovati masnoću od mišića. To znači da osoba može imati nisku telesnu težinu, ali i dalje imati nezdrav nivo telesne masti.

Fokusiranost na težinu može zaseniti pozitivne rezultate koje postižete, poput gubitka masnog tkiva, veće izdržljivosti i većeg nivoa energije, pa je upravo zato bolje fokusirati se na druge aspekte promene, a to možete učini na sedeće načine.

POGLEDAJTE JOŠ:

1. Fotografišite se i pratite promene
Jednom kada odlučite da promenite svoje prehrambene navike i uključite u svoj život više telesne aktivnosti, bilo da je to zbog zdravstvenih razloga ili nekih drugih, idealno bi bilo fotografisati se u što pripijenijoj odeći ili u donjem vešu ili kupaćem kostimu.

Nakon nekoliko nedelja, uslikajte se u istoj odeći, istoj pozi, na istom mestu i na istom svetlu. Ponavljajte to svakih nekoliko nedelja. Vizualni rezultati zapanjiće vas i pokazati vam jeste li na pravom putu.

2. Uzmite u obzir kako vam stoji stara odeća
Kao što smo naveli, fotografisanje je najbolje odraditi s minimalno odeće na sebi, no dobar pokazatelj toga kako vam se telo menja je i to kako vam stoji odeća koju već duže posedujete. Ako je ona primetno lepršavija na vama i ne steže vas, idete u dobrom smeru.

Pomaže i imati jedan par farmerki koje su vam na početku mršavljenja preuske. Isprobajte ih jednom mesečno i primetite mogu li se lakše zakopčati i stežu li vas manje nego pre. Odeća ne laže.

3. Pratite svoj nivo energije
Svaki početak vežbanja je težak, posebno ako godinama nismo vežbali. Čak se i nekoliko trbušnjaka ili sklekova čini kao nemoguća emisija. Najvažnije je biti ustrajan i ne odustati. S vremenom će se minutaža vežbanja povećavati.

Nema boljeg osećaja nego kada primetite da ste pobedili samu sebe i prevazišli svoje granice, kada vidite da određene vežbe možete napraviti mnogo lakše, te da ste nakon treninga prepuni energije, a ne više na izmaku snaga kao kad ste bili počeli da vežbate pre nekoliko nedelja ili meseci.

4. Izmerite telesnu masnoću
Nivo telesne masnoće najbolji je pokazatelj napretka, te jedino merilo koje otkriva koliko je naše telu u formi, te kakvo je naše opšte zdravstveno stanje. Žene po pravilu imaju više telesne masnoće nego muškarci, a razlozi za to su biološke i evolucijske prirode (trudnoća, rađanje, prehranjivanje deteta dojenjem).

Na internetu postoji niz kalkulatora i aplikacija kojima vrlo lako možete izračunati svoj postotak, a najčešće ćete za to samo morati uneti vrednosti svojih trenutnih kilograma, visine i pola.

5. Izmerite izgubljene centimetre
Još jedan način na koji možete pratiti svoj napredak je merenje izgubljenih centimetara. Za to vam je dovoljan običan krojački metar. Svi gubimo masnoću na različite načine i različitom brzinom pa će vam merenje dati sliku o tome gde se trenutno nalazite.

Evo kako se pravilno izmeriti.

Poprsje: Izmerite oko grudi tačno na liniji bradavica.

Grudi: Izmerite neposredno ispod poprsja.

Podlaktica: Izmerite oko najdebljeg dela ruke ispod lakta.

Nadlaktica: Izmerite oko najdebljeg dela svake ruke iznad lakta.

Bokovi: Stavite mernu traku oko najdebljeg dela bokova.

Bedra: Izmerite oko najdebljeg dela svakog bedra.

Struk: Izmerite pola centimetra iznad pupka ili na najmanjem delu struka.

Listovi: Izmerite oko najdebljeg dela svakog lista.

Napravite tablicu u koju ćete da beležite rezultate, kako biste imali i vizualni prikaz svog napretka.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram