Ova torta je čista magija.
Svi su probali bajaderu – kolač koji smo voleli da jedemo kao deca, a posebno smo svi emotivni prema bajderama iz „Kraša“.
U vreme SFRJ domišljate domaćice smislile su kolač koji će biti po ukusu i izgledu najsličniji popularnom slatkišu, a moderni sladokusci su očito otišli korak dalje i osmislili kremasto savršenstvo za koje ne morate da uključujete rernu.
Sastojci
Za podlogu
300 g mlevenog plazma keksa
1 vanilin šećer
100 ml soka od narandže
100 g maslaca
Za glazuru
30 ml mleka
100 g čokolade za kuvanje
Za krem
1 l mleka
3 kesice pudinga s ukusom vanile
2 vanilin šećera
200 g šećera
4 žumanceta
250 g maslaca
100 g preprženih mlevenih lešnika
100 g mlevenog plazma keksa
200 g čokolade za kuvanje
Za ganaš
200 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
Priprema
Pripremite kalup prečnika 26 cm. Zidove kalupa obložite providnom folijom, a na dno stavite papir za pečenje.
Za podlogu otopite na laganoj vatri puter, pa u njega ulijte sok od narandže, dodajte mleveni keks i vanilin šećer, sve sjedinite i mrvičastu smesu ubacite u kalup za tortu i prstima utisnite kao podlogu.
Otopite čokoladu i mleko, pa tu glazuru sipajte preko podloge, te stavite kalup u frižider da se slojevi hlade.
Zatim napravite krem Ubacite žumanca u posudu za mućenje, dodajte šećer i vanilin šećer, pa umutite u gustu svetlu smesu. Zatim ubacite prah za puding, 10 kašika hladnog mleka, sjedinite sve mikserom. Ostatak mleka stavite da se skuva, pa ga, kada provri, pomerite s vatre i sipajte umućenu smesu. vratite na vatru i uz stalno mešanje kuvajte nekoliko minuta da smesa postane gusta. Vreli krem podelite na dva jednaka dela. U jednu satvite izlomljenu čokoladu i izmešajte da se čokolada otopi. Na oba krema stavite providnu foliju i ohladite na sobnu temperaturu. Umutite penasto puter, pa pola doadajte u čokoladni a pola u žuti krem. I jedan i drugi krem umutite mikserom. U svetli krem dodajte mleveni keks, mleveni lešnik, te sve lepo sjedinite.
Kalup izvadite iz frižidera, pa preko glazure rasporedite svetli krem i zagladite.
Zatim nanesite tamni krem, zagladite ga što ravnije i onda staviti u frižider dok radite završni sloj.
Stavite slatku pavlaku u šerpu, u nju ubacite izlomljenu čokoladu i polako zagrevajte da se čokolada otopi. Ganaš ostavite nekoliko minuta da se prohladi, a onda ga rasporediti po torti i fino zagladiti. Tortu stavite u frižider da se ohlladi preko noći. Izvadite je stavite na tacnu ili etažer.
Sve je spremno za uživanje.
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: