Osam vrhunskih saveta devojke koja je uspela da skine salce

Foto: Instagram/rachel_hosie

Proces mršavljenja mnogima dođe kao kazna, a ako se baš mnogo mučite, velika je verovatnoća da ćete na kraju povratiti svaki izgubljeni kilogram. Tajna je u tome da vaše mršavljenje bude održivo i da usvojite navike kojih ćete zapravo moći da se pridržavate bez velikih napora.

„Pre dve godine započela sam šestomesečnu fazu mršavljenja u kojoj sam smršavila 15 kilograma radeći na svojim navikama prejedanja i odnosu sa hranom. Pre toga, probala sam razne vrste neodrživih dijeta, a moja težina se uvek vraćala na staro“, piše Rejčel Hosi za Insider.

Pročitajte još:

Nakon što je usvojila zdrave navike, procenat masti u telu opao joj je sa 30 odsto na 17 odsto – i uspela je da očuva novodobijenu vitkost i balans organizma.

Ovo su njenih osam ključnih saveta za smanjenje masnoće u telu.

Fokusirajte se na hranu koju možete da jedete u velikim količinama

„Ako ste poput mene neko ko zaista voli da jede,  verovatno vas ne privlači ideja da morate da smanjite veličinu porcije. Odlična alternativa  je usredsređivanje na hranu koja zauzima puno fizičkog prostora, ali ima malo kalorija“, kaže Rejčel.

Kao primer navodi grčki jogurt, brokoli i jagode. Mnogo je druge hrane koja zauzima puno prostora na vašem tanjiru ili u vašoj činiji, tako da možete mnogo da jedete i osećate se sito, a da ne konzumirate puno kalorija.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Rachel Hosie (@rachel_hosie)

Ne pijte vodu tokom obroka

Jedenje sporim tempom obično se smatra dobrim savetom za mršavljenje: više se uživa u hrani i kao rezultat toga osećate se sitije. Takođe daje vašem telu vremena da shvati da ste jeli dovoljno.

„Za neke ljude, ispijanje vode između zalogaja može usporiti proces jedenja, ali kod mene je to učinilo suprotno: nisam žvakala hranu pravilno i doslovno sam je ispirala vodom. Pijem više vode od prosečne osobe tokom dana (često kada mislimo da smo gladni, zapravo smo dehidrirali) i uvek popijem čašu i pre i posle obroka, ali ne više dok jedem“, kaže Rejčel.

Obavezno pijte puno vode, jer to dokazano pomaže u gubitku kilograma, savetuje ona.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Rachel Hosie (@rachel_hosie)

Jedite čas jednom, čas drugom rukom

Pomalo čudan savet, ali radi, tvrdi Rejčel.

„Kao dešnjakinji mi je teško da radim bilo šta levom rukom. Ali jednostavno prebacim viljušku iz jedne ruke u drugu između zalogaja. Postoje neke namirnice sa kojima ovo zapravo ne funkcioniše, i sigurno, da sam u restoranu, verovatno to ne bih to radila jer izgleda pomalo čudno, ali kod kuće je korisna taktika da jedem polako i pažljivo“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Rachel Hosie (@rachel_hosie)

Napravite jedva primetne zamene hrane

Rejčel ne veruje u izbacivanje bilo koje hrane iz vaše ishrane i smatra da ne treba da se odreknete omiljene hrane.

„Međutim, postoje neke zamene za uštedu kalorija u kojima uživam i koje su jedva primetne. Na primer, neka hrana koja štedi kalorije u kojoj uživam su kikiriki puter u prahu i ćureće kobasice“.

Dakle, pronađite „lajt“ verziju omiljenih namirnica.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Rachel Hosie (@rachel_hosie)

Neka vam proteini budu na prvom mestu

Važno je održavati nivo proteina iz različitih razloga: Prvo, to će vam pomoći da se mišići poprave nakon vežbanja i telo će raditi na formi mišića dok sagoreva masnoću.

Drugo, proteini vas drže sitima, a to je naučna činjenica.

„U danima u kojima osećam potrebu da beskrajno jedem grickalice, to je često zato što nisam jela dovoljno proteina“, ukazuje Rejčel.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Rachel Hosie (@rachel_hosie)

Izbegavajte alkohol

„Tužna je istina da alkohol nije prijatelj osobe koja je na dijeti. Ima puno kalorija i dovodi do toga da se više jede dok se pije, kao i sledećeg dana. Slično kao i sa hranom, ako uživate u piću, ne morate potpuno izbaciti alkohol“, savetuje Rejčel.

Pročitajte još:

Ona se okrenula bezalhoholnim varijantama pića, za koje tvrdi da su jednako ukusne kao one sa alkoholom.

Beležite svaku malu pobedu

„Jedna od strategija koja mi je zaista pomogla je da, pre odlaska u krevet svake večeri, zapišem najmanje tri zdravstvene pobede tog dana“, kaže Rejčel.

Savetuje da ne težite savršenstvu – ciljajte na 80% doslednosti. Za svoje mentalno zdravlje, ako ništa drugo (i ako želite da zadržite svoj društveni život), s vremena na vreme morate da se prepustite i opustite, a da vas to ne pošalje u spiralu očaja, krivice i želje da odustanete.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Rachel Hosie (@rachel_hosie)


Fotografišete svoje mršavljenje

„Možete pokušati da se izmerite svako jutro, a zatim da uzimate prosek svake nedelje (imajući u vidu da će i tada biti uspona i padova). Ali ako ne želite to, bolje je da se merite mesečno, pravite fotografije napretka kako biste videli dokle ste stigli“, kaže Rejčel.

Najzad, savetuje da je najvažnije zapamtiti da mršavljenje nije trka, već maraton.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram