Noćne grickalice koje uopšte ne goje

grickalice koje ne goje
Foto: MERMET / Photononstop / Profimedia

Ručak je bio davno, uskoro je vreme za spavanje, ali creva su počela da krče. Pre nego što uđete u frižider, razmislite o grickalicama koje su ukusne, a ne goje, čak i ako ih jedemo uveče.

Sir i integralni krekeri

Sir obiluje proteinima, a integralni krekeri vlaknima, pa će vas takvi zalogajčići dugo držati sitim. Kriška sira ima oko 80 kalorija, a pet krekera oko 110 kalorija, što odgovara pravilu prema kom bi noćno grickanje trebalo da sadrži najviše 200 kalorija.

Pročitajte još:

Možete i da uzmete parče integralnog tosta sa svežim kravljim sirom i nekoliko kapi meda ili dve pirinčane pločice s kriškama sira ili pireom od avokada. Avokado je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje smiruju upale i pružaju osećaj sitosti, pišu na sajtu Apuwhp.com.

Kokice

Tri šoljice kokica koje nisu pečene na ulju odličan su izbor za grickanje uz film. Takve kokice sadrže vrlo malo kalorija i mnogo vlakana. Ako želite nešto preko njih, pospite ih parmezanom.

Pistaći

Osim što su dobar izvor zdravih masti, proteina i vlakana, pistaći obiluju i melatoninom, hormonom koji reguliše san. Šaka pistaća sadrži 6,5 mg melatonina, a većina suplemenata 5 do 5,5 g, pa je ovo znatno bolji način za uzimanje melatonina.

Šaka orašastih plodova

Otprilike 10 do 12 badema, kikirikija, oraha, lešnika ili indijskih oraha je odličan način da se ublaži noćna glad. Orašasti plodovi obiluju dobrim masnoćama, proteinima i vlaknima, a sve to pruža osećaj sitosti. A da ne biste morali da brojite kalorije, znajte da manja pakovanja orašastih plodova sadrže oko 100 kalorija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram