Da li su semenke bundeve najzdravija grickalica na svetu

Foto: Oksana Bratanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Semenke bundeve jedna su od najhranljivijih grickalica koju možete da pojedete, jer su prepune antioksidanata i važnih vitamina i minerala. Da li ih ovo čini najzdravijom grickalicom na svetu?

Samo šačica ovih semenki vam može pružiti važnu dozu dnevnog unosa vlakana, zajedno sa mnogim vitaminima i mineralima. S obzirom na to da su toliko hranljive, ukoliko ih dodate u svoj plan ishrane, možete da računate da će blagotvorno uticati na vaše zdravlje.

Ove je pet naučno dokazanih blagodati semena bundeve, koje je objavio „Insider“. Njihov tekst je pregledala doktorka Samanta Kaseti, koja je stručnjak za ishranu sa sedištem u Njujorku.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Pumpkin seeds or „pepitas“ are amazing little things. They are delicious when roasted with a little salt or make them sweet with a bit of cinnamon and sugar. These tasty seeds are also LOADED with good for you nutrients like protein, fiber, magnesium, iron and zinc that help boost your immune system. Grab a handful as a snack or toss them on a salad or grain bowl to super charge your #MeatlessMonday. Photo & recipe by: @eatingwell Link in bio. . . . #pumpkinseeds #pepitas #everythingbagelseasoning #easyrecipes #quickeats #healthysnacks #vegan #vegetarian #plantbased #flexitarian #nutritious #plantprotein #fiberfoods #magnesium #iron #zinc #meatlessmondays http://ow.ly/H5Lu50C1d0k

Објава коју дели Meatless Monday (@meatlessmonday) дана

1. Semenke bundeve su izuzetno hranljive

Ova ukusna grickalica je sjajan dodatak vašoj ishrani jer su semenke bogate hranjivim sastojcima poput vlakana i zdravih masti koje pomažu vašem telu da funkcioniše u najboljem izdanju. Oko 20 grama oljuštenih semenki bundeve ima 163 kalorije i sadrži:

Proteini: 8.5 grama

Masti: 14 grama, uključujući 10 grama zdravih nezasićenih masti

Ugljeni hidrati: 4.2 grama

Vlakna: 1.8 grama

Semena bundeve takođe su bogata vitaminima i mineralima. Oko 20 grama sadrži:

Kalcijum: 14.7 mg

Gvožđe: 2.29 mg

Magnezijum: 156 mg

Kalijum: 223 mg

Cink: 2.17 mg

Semena bundeve takođe imaju antioksidativna svojstva. Antioksidanti pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su čestice koje mogu oštetiti vaše ćelije i dovesti do ozbiljnih stanja poput bolesti srca i raka.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

We just carved our pumpkins ? #farmsteadfl #homesteadfl #homesteadswfl #farmandfowl #pumpkinseeds

Објава коју дели ??????????? (@farmandfowl) дана

2. Semenke bundeve mogu poboljšati zdravlje srca

Semenke pomažu u smanjenju nivoa holesterola, koji može dovesti do srčanih problema ako je previsok. To je zato što su bogate nezasićenim mastima i siromašne zasićenim mastima. Zasićene masti u semenima bundeve pomažu u snižavanju LDL holesterola.

Pročitajte još:

Takođe mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, što može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara. To je zato što ulje iz semena bundeve pomaže vašem telu da proizvodi više azotnog oksida, hemikalije koja pomaže vašim krvnim sudovima da se šire i da krv lakše teče kroz vaše telo.

Mala studija iz 2019. godine otkrila je da su žene u menopauzi koje su svakodnevno uzimale dodatke ulja od semena bundeve imale znatno niži krvni pritisak nakon šest nedelja lečenja. Preporučuje se da jedemo šaku semenki bundeve otprilike tri puta nedeljno.

3. Semenke bundeve  mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi

Mnoge hranljive materije u semenkama bundeve mogu da deluju na održavanje šećera u krvi stabilnim. To je zato što su semenke bogate vlaknima, koje pomažu da usporite proces kojim vaše telo apsorbuje šećer.

Održavanje šećera u krvi pod kontrolom je važno jer s vremenom povišeni šećer u krvi može dovesti do oštećenja vaših živaca, organa i krvnih sudova. Semena bundeve takođe su bogata magnezijumom, za koji je dokazano da smanjuje nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

4. Semenke bundeve mogu poboljšati kvalitet sperme

Potrebno je više istraživanja da bi se videlo kako seme bundeve utiče na ljudsku spermu, ali u nekoliko studija na životinjama pokazano je da poboljšava kvalitet sperme smanjenjem broja oštećenih ili abnormalnih ćelija sperme. Semenke bundeve bile su posebno korisne za obnavljanje kvaliteta sperme kod životinja koje su primale hemoterapiju ili su povredile testise.

Pročitajte još:

Semenke bundeve doprinose kvalitetu sperme delimično zbog visokog sadržaja cinka. Cink pomaže u uravnoteženju nivoa testosterona, što je važno za stvaranje visokokvalitetne sperme. Studije pokazuju da ljudi sa niskim nivoom cinka mogu imati manje testosterona i više abnormalnosti u spermi.

5. Semenke bundeve doprinose boljem snu

Da biste mirnije spavali, možda će vam pomoći da pojedete šaku semenki bundeve uveče.

Sadrže puno L-triptofana, aminokiseline koja popravlja san. To je zato što triptofan pomaže vašem telu da stvori serotonin i melatonin, dve neurohemikalije koje pomažu u regulisanju vašeg ciklusa spavanja.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram