Namirnice koje štite pluća: Bogate vitaminima A, E i D

sir
Foto: Marek Uliasz / Panthermedia / Profimedia

Zdravlje pluća nikada nije bilo važnije nego u pandemiji koronavirusa. Ovaj vitalan organ može se zaštititi od bolesti i pravilnom ishranom - namirnicima koje sadrže vitamine koji su jako važni za pluća.

Sir, orašasti plodovi i lisnato povrće mogu da budu od velike pomoći u borbi protiv plućnih bolesti – od astme i emfizema do prehlade.

Britanska studija pri kojoj je proučavano 6.000 dnevnika ishrane ispitanika, otkrila je da su učesnici sa niskim sadržajem vitamina A, E i D imali više respiratornih problema, čak i kada su uzeti u obzir drugi faktori poput težine i pušenja.

Veruje se da vitamin A koji se nalazi u punomasnom mleku i siru, šargarepi i tamnozelenom lisnatom povrću, kao i vitamin E, koji se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima i semenima, podstiču imuni sistem.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

#nuts #eathealthy #goodfats

Објава коју дели W_W (@just_wallys) дана


Međutim, još jedan vitamin važan za imunitet – vitamin D – najčešće je moguće nadoknatiti jedino putem suplemenata.

Pročitajte još:

Vodeći autor istraživanja, profesor Adrian Martin sa Univerziteta kraljice Marije u Londonu, rekao je da su neke studije ukazale da su „ljudi sa nižim nivoom vitamina D možda podložniji koronavirusu“.

Dr Suzana Almosavi, iz Škole za javno zdravlje na Imperijal koledžu u London, dodala je:

„Znamo da je dobra ishrana u osnovi dobrog zdravlja. Prvenstveno, naša otkrića ističu važnost sveukupne ishrane i potrebe za postizanjem odgovarajućeg unosa vitamina kao što su A i E iz hrane. Međutim, u slučaju vitamina D, ono što dobijamo iz ishrane nije dovoljno da obezbedi adekvatan nivo koji bi udovoljio zahtevima organizma“.

Naučnik Šejn Mekolif, koji vodi NNEdPro centar za ishranu, komentarisao je ovo istraživanje.

„S obzirom na naše znanje o stepenu nedostatka vitamina D u populaciji, uravnoteženo sa niskim troškovima i malim rizikom od neželjenih efekata, čini se razumnim savetovati uzimanje suplemenata, posebno onima koji imaju najveću verovatnoću da pate od manjka vitamina D“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram