Opasnosti koje vrebaju iz konzerve tunjevine

Foto: Caner CIFTCI / Alamy / Alamy / Profimedia

Tunjevina u konzervi je među najzdravijim, najpristupačnijim izvorima proteina koje možete kupiti - ali ima i neke rizike.

Riba je bogata protivupalnim omega-3 masnim kiselinama koje štite srce. Konzerva tunjevine sadrži između 20 i 25 grama proteina, bogata je vitaminom D i nema mnogo ugljenih hidrata.

Preporučuje se da ribu jedemo dva ili tri puta nedeljno. Ipak, važno je biti svestan i informisan o potencijalnim zdravstvenim opasnostima ove vrste hrane iz konzerve.

Trovanje živom

Trovanje živom obično je uzrokovano konzumiranjem hrane koja sadrži teški metal.

„Sve ribe imaju određeni nivo žive, ali taj nivo se veoma razlikuje; konzervisana tuna ima relativno visok nivo žive, tako da bi njena konzumacija mogla postati štetna iznad tri ili više porcija nedeljno“, kaže dr Andrea Pol za „Eat this“.

Simptomi trovanja živom uključuju svrab ili osećaj probadanja u nožnim prstima i vrhovima prstiju, slabost mišića, oštećenje govora i sluha i smanjeni periferni vid. Visok nivo žive kod trudnica može dovesti do poremećaja centralnog nervnog sistema kod bebe.

Foto: EPA/STR
Trovanje skombroidima

Ako ubrzo nakon jedenja konzervisane tunjevine iskusite crvenilo lica, znojenje, vrtoglavicu i čudan ukus u ustima i grlu, možda imate alergijsku reakciju na bakteriju u morskoj ribi koja je počela da se kvari.

Toksin stvaraju bakterije usled nepravilnog rukovanja ribom i ne uništava se u procesu konzervisanja. Ribari koji predugo ostavljaju ulov na pristaništu ili brodu van hladnjaka mogu izazvati rast bakterija u ribi, pa se tako povećava i nivo histamina koji uzrokuje navedene simptome.

Pročitajte još:

Bisfenol A

Studije sprovedene na životinjama i neke studije na ljudima sugerišu da hemikalija bisfenol A (BPA) može uticati na vaše zdravlje tako što uzrokuje povišen krvni pritisak, neplodnost  i povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa, bolesti srca i kancera. BPA je komponenta nekih konzervi za hranu.

Visok krvni pritisak

Sveža riba je odličan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina zdravih za srce, ali konzervisana tuna možda nije najzdravija za one sa povišenim krvnim pritiskom. Sadrži u proseku od 200-300 miligrama natrijuma po porciji.

Ako jedete puno konzervisane tunjevine, zajedno sa drugom hranom koja ima dosta natrijuma, poput supe iz kesice, pekarskih proizvoda i druge prerađene hrane, povećava se rizik od visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega, dijabetesa…

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram