Jedna supena kašika kečapa sadrži četiri grama šećera.
A to je više od onog što ima u prosečnom čokoladnom keksu.
Problem je, naravno, što se mnogi često ne zadrže samo na toj jednoj opciji veličine kašike. Mnogi od nas, a posebno deca, vole da stave dosta kečapa na picu, u pastu, u hamburger, što znači da unose i do 12 grama šećera, pipe Washington Post.
A to je maksimalni dnevni unos šećera koji se preporučuje deci. I onda je lako taj dnevni maksimum prekoračiti jer šećera, naravno, ima i u mnogim drugim namirnicama, i slatkim, ali i slanim.
Zato je dobro zapitati se da li biste ikad odjednom pojeli šest keksića sa čokoladom.
Postoje brendovi koji u poslednje vreme prave opcije sa manje šećera i to je svakako zdraviji izbor. Ali nije teško ni da napravite sopstveni kečap.
U blenderu izmiksajte prstohvat smeđeg šećera, malo tople vode, teglu kuvanog paradajza i malo luka. Dodajte belo sirće, so, senf, cimet i mleveni karanfilić po ukusu.
BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: