Nutricionistkinja otkriva najveće greške zbog kojih kilogrami ne padaju

Maja Štiklica Foto: Shutterstock, Euromedik

Šta radimo pogrešno?

Izbalansirana ishrana i fizička aktivnost najbolji su put do mršavljenja, međutim ukoliko neke stvari ne radimo kako treba možemo postići potpuno suprotan efekat, govori za Zadovoljna.rs viši dijetetičar – nutricionistkinja Maja Štiklica.

Ona će pružati stručnu podršku učesnicima emisije „Najveći gubitnik“, koja od 2. januara počinje da se emituje ekskluzivno na televiziji Nova S, i pomagati im da uz pravilnu ishranu skinu suvišne kilograme. A do tada, od Štiklice i mi možemo mnogo da naučimo. Za naš portal je otkrila gde najčešće grešimo kada želimo da smršamo.

Neredovni obroci

„Neredovna ishrana je jedan od glavnih razloga zašto i kada vežbamo redovno ne vidimo rezultate gubljenja kilograma. Neuravnotežena ishrana i neredovni obroci dovode do disbalansa u organizmu koji za posledicu ima razvoj patoloških stanja i bolesti“, kaže Štiklica.

Da bi organizam funkcionisao kao sat, potrebno je da se obroci jedu uvek u isto vreme kao prethodni dan.

„Jako je bitno da u toku dana imate najmanje tri glavna obroka i jednu do dve užine zavisno od vremena kada počinje prvi obrok, odnosno od dnevnog ritma i od fizičke aktivnosti. Isključuje se svako grickanje između obroka, jer se onda prekida proces varenja, što je loše za metabolizam“, naglašava dijetetičarka.

fast food
Foto: Shutterstock

Preskakanje obroka

Ovo je najštetnija navika, kaže Maja Štiklica.

„Preskakanje obroka može rezultirati padom šećera u krvi, a nizak šećer u krvi crpi energiju, zato ljudi koji peskaču obroke misleći da tako manje kalorija unose – ali usporeniji su i osećaju se slabo. često se dešava i pad energije i javlja se osećaj povećane razdražljivosti kao i pojačano znojenje“, rekla je.

Loš odabir namirnica

„Najčešće osobe koje se bave fizičkom aktivnošću zadovoljavaju energetske potrebe organizma unoseći prazne kalorije iz prerađene hrane, dok organizmu nedostaju vitamini, minerali, elektroliti, fitohemijske materije, kao i proteini, esecijalne masti i složeni ugljeni hidrati. Posledice ovakve ishrane su stvaranje potkožnog masnog tkiva, pad imuniteta, češće respiratorne infekcije, brze zamaranje, pad snage i samim tim izostajanje maksimalnih sportskih rezultata“, kaže Štiklica.

Foto: Shutterstock

Loša hidratacija u toku vežbanja

Samim procesom znojenja gubi se neophodna tečnost, ali i preko potrebni elektroliti – natrijum, magnezijum, kalijum hloridi.

„Zajedno sa izgubljenom vodom nužno je nadoknaditi eletrolite budući da imaju višestruke zadatke u organizmu. Loša hidratacija nepovoljno utiče na rezultate, otežava termoregulaciju i dugotrajnije aerobno vezbanje. Prilikom loše hidratacije telo doživljava stres te moze doći do grčenja mišića ili ozbiljnih komplikacija“, navodi Štiklica.

dijeta
Foto:Shutterstock

Još o pravilnoj ishrani, kao i vežbanju i borbi s kilogramima, jeste to što emisija „Najveći gubitnik“ uskoro stiže ekskluzivno na TV Nova S. Gledaoci će pratiti živote 16 ekstremno gojaznih osoba koje će se boriti za gubitak suvišnih kilograma i veliku novčanu nagradu koja na kraju puta čeka pobednika jer ko najviše izgubi – najviše i dobija.

Kroz tri meseca odbacivanja loših navika i neverovatnih transformacija, emisiju će voditi poznata glumica Hristina Popović, a profesionalnu podršku takmičarima pružaće popularna lica poslednje sezone emisije Survivor i zaljubljenici u fitnes – Maša Kuprešanin i pobednik sezone Stefan Nevistić. Ovaj dvojac će u ulozi trenera usmeravati učesnike do pobede, kroz edukaciju i niz izazova, zadataka i prepreka, pomažući im da preokrenu svoje živote iz korena.

Kao viši dijetičar-nutricionista, Maja Štiklica će učestvovati u izradi planova ishrane za takmičare, pri čemu će se vodi računa o starosti, o fizičkoj aktivnosti osobe i najvažnije o zdrastvenom stanju osobe. Objasnila nam je kako će to izgledati.

„Laboratorijske analize, telesni sastav – jako značajan činilac – pol, uzrast, postprandijalna termogeneza ili metabolički odgovor na unos hrane. Gojazne osobe imaju nižu stopu postprandijalne termogeneze nego normalno uhranjene osobe, a smatra se da je to posledica insulinske rezistencije, često prisutne kod određenog stepena gojaznosti. Nakon tih svih analiza u dogovoru sa trenerima i njhovim planom vežbi se prave individualni jelovnici za takmičare – u smislu kalorijskog unosa, broja obroka, odabira namirnica“, detaljno nam je ispričala.

Njen savet takmičarima je da budu istrajni i da veruju u sebe.

„Da budu dosledi, da poštuju prepisan režim ishrane i da na treninzima pružaju svoj maksimum“, poručuje Maja Štiklica.

***

BONUS VIDEO: Najveći gubitnik Uskoro na Nova S

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram