Nije 2 litra: Stručnjaci otkrili koliko zapravo vode treba da popiješ svakog dana

RUSS ROHDE / ImageSource / Profimedia

Više je nego što mislite.

Prednosti pijenja vode su brojne, kao što su sprečavanje dehidracije, sprečavanje glavobolje ili lepša koža, ali koliko nam je vode zapravo potrebno? Stručnjaci su došli do zanimljivih zaključaka.

Iako smo svi svesni brojnih prednosti i same važnosti pijenja vode, znamo li uopšte koliko vode treba popiti svaki dan?

Stručnjaci su ponudili odgovore na ovo pitanje, a zanimljivo je da je reč o nešto većoj količini nego što se inače misli, piše Glamour.

Ipak, čak i kada znamo koliko bi vode trebalo popiti svakoga dana, mnogi od nas jednostavno na to zaborave tokom svakodnevnih obaveza.

U nastavku vam donosimo savete zahvaljujući kojima ćete lakše uneti dnevnu dozu hidratacije.

Koliko vode treba piti svakoga dana?

Peter Muller / Carte Blanche / Profimedia

Prema farmaceutkinji Soniji Khan preporučena svakodnevna količina vode razlikuje se za muškarce i žene. Muškarci bi trebalo piti oko 3,7 litara (15,5 šolja) vode svaki dan, dok žene treba da piju oko 2,7 litara (11 šolja).

„Vaše telo svaki dan gubi mnogo vode kroz normalne funkcije kao što su mokrenje, pražnjenje creva, disanje i znojenje. Iz tog razloga važno je dopunjavati zalihe tečnosti redovnim konzumiranjem vode tokom dana“, rekla je.

Martin Mekdonald, direktor Mac-Nutritiona i osnivač Mac-Nutrition Uni, dodaje da je najlakši način da saznate koliko treba popiti praćenje sopstvenog statusa hidratacije proverom urina.

„Vaš urin bi trebalo da bude relativno bistar, ako je tamne boje s jakim mirisom, to je stvarno dobar pokazatelj da morate piti više vode“, rekao je.

Postoji tablica boja urina koju možete pronaći na internetu ako želite biti stvarno sigurni.

Dr Đuzepe Aragona objašnjava da druga pića poput soka i čaja mogu pridoneti vašem dnevnom unosu tečnosti, no pijenje vode je korisnije u smislu vaše ukupne hidratacije.

Koje su dobrobiti vode?

Za zdravlje celog tela: Telo se sastoji od 50-70 odsto vode tako da je apsolutno bitan deo našeg celokupnog zdravlja.

„Voda nije samo glavna komponenta krvne plazme, ona igra ulogu u otapanju i transportu materija po telu, zaštiti tkiva i imuniteta“, objašnjava Martin Mekdonald.

Za održavanje usta čistima: Sonia Khan napominje da konzumiranje vode povećava proizvodnju sline, što pomaže u održavanju usta čistima.

Za izbacivanje toksina: Voda takođe pomaže u izbacivanju toksina iz vašeg tela. Voda vam je potrebna za stvaranje znoja i uklanjanje urina i fekalija iz tela, pa pijenje vode olakšava mokrenje i pražnjenje creva.

Za esencijalne hranjive materije i minerale: Voda sadrži mnogo hranjivih materija i i minerala, tako da pijenje u velikim količinama olakšava njihov pristup različitim delovima tela, poboljšavajući vaše celokupno zdravlje.

Za vaše zglobove: Voda podmazuje vaše zglobove, čineći ih sposobnima da bolje apsorbuju udarce. Hrskavica sadrži oko 80 odsto vode, pa ako dehidrirate to može dovesti do bolova u zglobovima. Pijenje dovoljno vode pomaže da ublažite osetljiva tkiva kao što su kičma i mozak.

Za kognitivno zdravlje: Kada ste dehidrirani, funkcija i struktura vašeg mozga mogu biti pogođeni, što vam otežava jasno razmišljanje.

Donosimo vam 4 saveta kako da pijete dovoljne vode svakodnevno:

Postavite dnevni cilj

Postavite sebi cilj hidratacije kako biste imali na čemu da radite, jer ovaj jednostavan zadatak može da vas motiviše i poveća mogućnost da ćete piti više vode.

Popijte čašu vode svakog jutra kao prvu stvar koju ćete uraditi – to je sjajan način da se pripremite za dan.

Popijte čašu vode pre svakog obroka

Steknite naviku da popijete čašu vode pre svakog obroka. To vas takođe sprečava od prejedanja jer vaše telo neće mešati glad s dehidracijom.

Kupite bocu za vodu za višekratnu upotrebu

Boce za vodu za višekratnu upotrebu puno su bolje za okolinu u poređenju s plastičnim bocama i puno su prenosivije od čaše. Višekratnu bocu vode možete poneti bilo gde sa sobom, bilo da ste na putu, na poslu, kod kuće, u teretani pa čak i na odmoru. Samo boca s vodom vizuelni je podsetnik da pijete više vode.

Aromatizujte vodu

Ne sviđa vam se ukus vode? Niste sami, mnogi ljudi imaju sličan stav. Međutim, postoji mnogo načina na koje možete poboljšati ukus vode od dodavanja kriške krastavca do zamrzavanja kriški limuna u kockicama leda, dodavanja malo đumbira ili kupovine aromatizovanog praha bez šećera, piše Sensa.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram