Nezamisliv život devojke koja je alergična na sve moguće namirnice – osim ovih 9

Alergična
Foto: Jenna Gestetner / SWNS / SWNS / Profimedia

Godinama nije znala šta joj je.

Džena Gestetner pati od imunološkog stanja zbog kojeg ima stotine alergija na hranu i može da jede samo devet stvari.

Ona je od detinjstva imala reakcije na hranu – intenzivne grčeve, nadimanje, mučninu i čestu slabost.

Tokom godina, otkrila je da je eliminisanje hrane iz ishrane jedina stvar koja je pomogla.

Nakon godina otkrivanja toga na šta je sve alergična, Džena sada može da jede samo ćuretinu, jednu vrstu bele ribe, krastavac, mahunarke, tikvice, maslinovo ulje, so, limetu i suplemente glukoze.

@jennaxhealth These are the only 9 foods I can eat. I have a lot of allergies #foodallergies #dietaryrestrictions #mcas #mastcellactivationsyndrome #mastcell #foodallergyawareness ♬ original sound - Jenna Gestetner 🙂

Zvanično joj je dijagnostikovan sindrom aktivacije mastocita (MCAS) u martu 2021. a morala je da putuje preko cele države da bi se sastala sa specijalistom. Posle serije testova krvi i urina, potvrđeno je da ima MCAS.

Dženini obroci su obično raspoređeni na šest malih, uzima ih sa više napitaka glukoze kako bi imala dovoljno energije i hranljivih materija u toku dana.

Mastociti su ključni deo imunog sistema koji je odgovoran za oslobađanje medijatora koji izazivaju simptome alergije.

Postavljanje dijagnoze je „oslobodilo“ Dženu, jer je sada u stanju da imenuje probleme koji su je mučili godinama.

Ona se seća da se osećala frustrirano kao dete i da joj je bilo teško da ostane pozitivna usred svojih borbi.

„Uvek sam bila dete koje je imalo probleme i to je uvek zvučalo kao izgovor. Na kraju sam jednostavno prestala da govorim ljudima da nešto nije u redu. Moji roditelji su znali za moje borbe, ali nisu znali sve detalje – kada su saznali da sam dobila dijagnozu, šokiralo ih je“, rekla je.

@jennaxhealth Grocery shop with me as a college student who has over 100 food allergies and can only eat 9 foods #foodallergies #groceryshopping #fyp ♬ original sound - Jenna Gestetner 🙂

Ona u prodavnici sada provodi u proseku tri minuta, a iako ne sme da jede ništa osim navedenog, u kući ima ormarić pun grickalica u kojima uživaju njeni prijatelji kad dođu u goste.

Džena ne jede u restoranima jer je posle takvih obroka imala burne reakcije.

„Tokom godina sam se mnogo više navikla na način na koji moram da jedem. Hrana je vezana za društvo, tako da se često osećam izostavljeno kada nisam u mogućnosti da jedem sa prijateljima, ali sam pronašla svoje načine da budem uključena, bilo da je to da donesem svoju hranu ili jedem pre nego što izađem“, rekla je.

Cilj joj je da uz pomoć lekova uspostavi dovoljno mastocita kako bi mogla da proširi svoju ishranu. Za sada će nastaviti sa svojim načinom života i ograničenom ishranom dok sa lekarima radi na smanjivanju svojih simptoma i uticaju MCAS-a na svakodnevicu.

„Hronična bolest ne znači uvek da imate medicinskp stanje ili alergijske reakcije opasne po život. Ljudi imaju nevidljive bolesti za koje ne biste znali kada gledate spolja. Oni koji imaju ovakve izazove i dalje mogu da žive normalno – postoje samo dodatne stvari koje moraju uzeti u obzir kada putuju ili napuštaju kuću“, zaključila je.

***

Bonus video: Keto – savršena dijeta za Srbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram