Zagrejte vodu u kuvalu, a zatim je prespite u lonac i stavite krompir ili testeninu da se kuva - jednostavan je primer štednje u kuhinji. Voda u kuvalu brže će provreti, a vi ćete uštedeti električnu energiju. Obično ne razmišljamo o takvim sitnicama, ali nam ovakav postupak ubrzava kuvanje - tako štedimo i vreme i novac.
Dok kuvate obrok, poklopite lonac poklopcem – tako održavate toplotu u loncu. Zbog poklopca moraćete da smanjite temperaturu ringle – tako štedite i struju. Ponekad u žurbi zaboravimo na poklopac, ali zato i duže kuvamo hranu. Osim toga, kada stavimo poklopac, kuvamo i zdravije jer se jelo kuva i u svojoj pari, a ne samo na toploti šporeta, piše Praktičan život.
Koristite ostatke od ručka
Sveže spremljenu hranu na kraju dana obavezno stavite u frižider. Sutradan to može biti temelj za novo, kreativno jelo. Svakako vodite računa o tome da je jelo skroz ohlađeno i da su to namirnice koje možete ostaviti za drugi dan. Veliki broj jela se može koristiti drugi dan ako se na vreme stave u frižider.
Ako je od vašeg ručka ostalo za još jedan obrok, zamrznite ga – dobro će vam doći kad budete sami i kada vam se ne kuva samo za jednu osobu. Uostalom, takva 2,3 mala različita obroka čine jedan ručak. Sve ih izvadite, otopite i poslužite – biće zabavno gledati šta će ko izabrati da jede… Ako nastane prepirka i ako bi svi jeli isto jelo, ukinite tog trenutka princip biranja i proglasite drugi: svako jelo se deli na broj osoba za stolom. I to će biti zgodno – pojesti po 3 kašike od različitih ručkova kao u nekom ozbiljnom restoranu, ne kao oblik štednje u kuhinji.
Hleb nikad nije višak
Višak hleba možete koristiti na razne načine – tostirati ga, napraviti mrvice, pohovati ga, napraviti lazanje s hlebom, pojesti ga s jogurtom, napraviti slatku štrudlu, kao i krutone… ima stvarno mnoštvo neobičnih recepata… Važno je samo osmeliti se i pokušati.
Ne bacajte ukislo mleko
Kada vam se mleko ukiseli, nemojte ga baciti – odlično je za pravljenje uštipaka koji tada ne upijaju masnoću, kao i za palačinke.
Napravite i sami svoj jogurt: u sveže mleko (to ne možete napraviti s trajnim mlekom) stavite 1dcl jogurta i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći (tokom zime malo duže). Tako ćete po ceni mleka dobiti litru jogurta. Tako isto može nastati i kisela pavlaka.
***
Bonus video: Vremenska posna dijeta
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: