Naučnici otkrili da li je biljno „meso“ hranljivo kao pravo

meso vegani
Vegetarijanski burger Foto:Shutterstock

Aternative mesu možda izgledaju i pripremaju se poput pravog mesa, ali naučnici kažu da njihova hranljivost možda nije ista.

Istraživači sa universiteta Djuk uporedili su 36 uzoraka hrane – 18 poznatih biljnih „mesa“ sa 18 vrsta goveđeg mlevenog mesa. Kod svakog uzorka su izmerili broj metabolita, malih molekula koji sačinjavaju hranjive sastojke u hrani.

Studija, objavljena u časopisu „Scientific Reports“ otkrila je da govedina sadrži 22 metabolita koja alternative biljnoj bazi nisu imale. U međuvremenu je biljno meso sadržalo 31 metabolit koji pravo meso nije. Istraživači su otkrili da su najveće razlike u vitaminima, aminokiselinama i vrstama zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, piše Fox News, a prenosi N1.

Alternativni proizvođači mesa oponašaju izgled, ukus i teksturu mesa molekulima iz soje koji sadrže gvožđe, a proteine pojačavaju sojom, graškom i ostalim sastojcima na biljnoj bazi. Osim toga, neki alternativni proizvodi od mesa sadrže vitamine poput B12 da bi stvorili sličan nutritivni profil kao pravo meso.

Studija je, međutim, otkrila da je pronađeno nekoliko metabolita koji su vitalni za ljudsko zdravlje isključivo ili u većim količinama u govedini, uključujući kreatin, spermin, anserin, cisteamin, glukozamin, skvalen i omega-3 masnu kiselinu DHA (dokozaheksaenoinska kiselina).

„Te hranljive supstance važne su za naš mozak i druge organe, uključujući mišiće“, rekao je dr Stefan van Flit, istraživač sa Univerziteta Djuk i dodao:

„Ali neki ljudi koji preferiraju vegansku ishranu mogu da žive zdravo – to je jasno“.

„Potrošačima koji čitaju prehrambene nalepnice, alternative mesu mogu da se učine nutritivno zamenjivim. Ali ako zavirite iza zavese, i pogledate proširene prehrambene profile, otkrićete da postoje velike razlike između mesa i alternativa na biljnoj bazi“, kaže naučnik.

Ipak, on ističe da to ne znači da je jedna opcija bolja od druge, već da biljna i životinjska hrana mogu da se dopunjavaju jer obezbeđuju različite hranjive sastojke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA