Šta se desi tvom telu ako prestaneš da jedeš crveno meso

crveno meso
Foto: David Parry / PA Images / Profimedia

Da li je crveno meso zaista tako nezdravo kao što neki govore ili nam je neophodno u ishrani? Koliko ga zpravo treba jesti? A šta bi se u telu desilo ako ga sasvim izbacimo iz menija?

Smanjićete upale u organizmu

U zavisnosti od toga kako je crveno meso prerađeno, ono u telu može da izazove pojedine upale zbog zasićenih masti kojima obiluje. Ako jedete više nego što vam je potrebno na dan, mogući su upalni procesi.

A ako iz ishrane izbacite crveno meso, to će značajno umanjtii vaš unos zasićenih masti, što će umanjiti upalne procese.

Pročitajte još:

Nećete unositi važne nutrijente

Crveno meso nije isključivo loše. Ono je bogato kalcijumom, selenom, vitaminom B12, cinkom. Sve to nam daje energiju, važno je za rast i razvoj, posebno dece, za imunosustem i crvena krvna zrnca. U govedini ima i omega-3 masnih kiselina, možda ne kao u ribi, ali to jeste dobar izvor ovih važnih zdravih masti.

Smanjićete unos gvožđa

Gvođže je izuzetno važno za naše zdravlje, posebno za crvena krvna zrnca. Manjak gvožđa može da izazove brojne zdravstvene probleme, malaksalost, povećava rizik od infekcija, pa čak i od problema sa srcem. Zato, ako prestanete da jedete crveno meso, pazite da unosite dovoljno gvožđa iz drugih namirnica kako biste izbegli deficit, pišu na sajtu EatThis.com.

Snizićete nivo holesterola

Ako imate visok holesterol, lekar vam je verovatno preporučio da smanjite unos crvenog mesa. Razlog se krije ponovo u zasićenim mastima kojih je dosta u mesu, a koje podižu nivo lošeg holetsrola. Taj višak izaziva brojne zdravstvene komplikacije, posebno sa kardiovaskularnim sistemom.

Pada rizik od hroničnih bolesti

Ukoliko izbacite crveno meso iz ishrane, znatno ćete smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Jedna skorašnja studija je pokazala da neprerađeno crveno meso može da poveća rizik od bolesti srca i kancera.

Sve u svemu, ako budete jeli manje mesa i zamenite ga drugim namirnicama koje su takođe bogate proteinima, popravićete zdravlje. Ipak, to ne znači da meso treba da sasvim prestanete da ga jedete jer ono sadrži važne nutrijente. Svetska organizacija posvećena istraživanju kancera savetuje da crveno meso ne treba jesti više od tri porcije nedeljno, što je ukupno oko 400 grama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram