10 stvari koje ti se dogode u telu kad postaneš vegan

veganska ishrana
Foto: KHAPGG / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Sve je više onih koji se odlučuju na vegansku ishranu, što može da bude dobra životna promena. Ipak, treba znati šta taj režim ishrane sve donosi sa sobom. Pokazalo se da vegani spavaju bolje, vitkiju su, lice im je čistije, ali neretko pate od nadutosti i krtih kostiju.

Na portalu BrightSide izdvajaju promene koje se u organizmu dogode nakon što pređemo na vegansku ishranu. Većina je dobra, ali ima i onih na koje treba pipaziti.

Bolji san

Vegani po pravilu unose više vlakana, a manje zasićenih masti, što je pravi recept za dobar san, pokazale su studije. Takođe, ishrana bazirana na žitaricama i povrću, poput krompira i pirinča, podstiče lučenje serotonina, što takođe garantuje dobar san.

Vitkija linija

Zbog manjeg unosa holesterola, proteina i zasićenih masti, pokazalo se da vegani ređe imaju višak kilograma. Vitkiji su i nisu skloni gojenju.

Pročitajte još:

Hormonski disbalans

Soja može da bude dobra zamena za meso, ali previše soje može da poremeti rad tiroidne žlezde, koja je zaslužna za hormonski balans. Zato je dobro potražiti i druge zamene za meso.

Pomoć za artritis

Puter, sir, burgeri mogu da izazovu upalne procese zglobova jer su puni zasićenih masti. Kod vegana toga nema, što znači da ishrana bazirana na voću i povrću može da pomogne kod lečenja reumatoidnog artritisa.

Drugačiji ukus

Kad hranu punu šećera, soli, masti zamenite onom na bazi bilja, čula će postati intenzivnija i suptilnija, pa ćete bolje osećati nove arome.

Problem s nadutošću

Ako u okviru veganske ishrane jedete previše prokelja, brokolija, kupusa, to može da izazove nadutost jer telo ne može lako da preradi toliko vlakana. Da bi vam stomak radio kako treba na veganskoj ishrani, potrebno je da pijete dosta vode svakodnevno.

Čistija koža

Nije tajna da se ono što jedemo direktno odražava na naš ten. Studije su pokazale da je veganska ishrana odlična u borbi protiv akni i uopšte za zdravlje kože. Namirnice bogate antioksidantima biće pravo osveženje za vaš ten.

Moguć je neprijatan miris

Kao i meso, i povrće i voće mogu da utiču na miris vašeg tela. Mnoge od njih sadrže sumpor, poput kupusa i crnog luka. Ako s njima preterate, moguće je da će vam se znoj i dah osećati loše.

Više energije

Pokazalo se da vegani imaju više energije od drugih. Telo lakše vari voće i povrće, pa ono nije preopterećeno i onda lakše radi. Samim tim smo pokretljiviji i poletniji i imamo više energije nego kad se natovarimo teškom hranom.

Rizik od preloma kostiju

Veganska ishrana znači da imate manje kalcijuma i vitamina D u poređenju sa onima koji nisu vegani. To sa sobom nosi veći rizik od osteoporoze jer su kosti tada krtije i lakše se lome, pokazala je studija sa Oksforda.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram