„Bio sam 22 dana vegan – i to mi je promenilo život“

Jovan Matić Foto: Privatna arhiva

Jovan Matić (20) odlučio se za veliku životnu promenu: da postane vegan. Najzanimljiviji način da se upozna sa ovom vrstom ishrane bio je "Vegan izazov 22" pri kojem učesnici dobijaju zadatak da se 22 dana hrane na veganski način, uz dostavljene menije. Ovo je Jovanovo iskustvo.

„Još i pre izazova sam bio pobornik biljne ishrane, ali sam otprilike par dana bio vegan pa onda opet na staro na par meseci i tako u krug, ali onda sam naišao na video na Jutjubu kako Austalijanci praktikuju „Vegan izazov 22″ i pomislio sam kako bi bilo lepo da to postoji i u Srbiji“, počinje svoju priču za Nova.rs Jovan Matić.

On je jako brzo otkrio da kod nas zapravo postoji organizacija koja praktikuje ove izazove i zajedno sa svojim drugarom se upustio u avanturu.

Pročitajte još:

Kako je ova vrsta ishrane na prvi pogled dosta restriktivna, Jovan priznaje da je i sam u početku imao neke predrasude.

„Predrasuda je bilo raznih, od toga da ću da gladujem, i sama pomisao da je celokupna srpska kuhinja uglavnom bazirana na namirnicama životinjskog porekla dovela me je do zaključka da dosta jela više neću jesti“, priča on.

Međutim, danas kada je prošlo više od tri meseca od početka izazova sasvim je zadovoljan količinom hrane koju i dalje može da jede. Za sve postoje sasvim prigodne alternative, otkrio nam je.

„Mleko u pojedinim obrocima može biti zamenjeno veganskim biljnim mlekom, čak se može i umesto mesa koristiti sejtan koji je ustvari pšenično meso koje ima dosta sličnu strukturu mesu, tako da ljudima koji su zavisni od mesa ovo može doći kao dobra alternativa. Ja lično sam probao sejtan ali nije namirnica koju bih redovno konzumirao“, priznaje Jovan.

Foto: Jovan Matić

Najveća prepreka tokom veganskog izazova za Jovana se javila kada je morao da jede van kuće – jer je izbor dosta siromašan.

„Najteže mi je palo to što kad sam na fakultetu ili negde van kuće uglavnom su vrlo skromne opcije na nekim kioscima brze hrane, u pekarama i restoranima, tako da uglavnom imam 2-3 obroka koja konzumiram kad sam van kuće. To su na primer falafel (pohovane leblebije u tortilji) posni burek sa spanaćem i brokolijem i slično“, priča nam.

Sve namirnice za svoja nova veganska jela pronalazio je lako – na pijaci ili u prodavnicama zdrave hrane. Velika je zabluda da veganska ishrana iziskuje više novca, tvrdi ovaj student.

„Sve zavisi koliko ćete ekskluzivne i luksuzne namirnice jesti. Da budem jasniji, ako ste vegan, možete svako jutro jesti avokado i piti veganski šejk u kafiću i to će vas zaista mnogo koštati, ali postoji i skromnija varijanta sa nekim manje luksuznim namirnicama sa našeg podneblja. To isto važi i za svaštojede, da li će sebi priuštiti kavijar svaki dan ili neku običnu hranu“.

Foto: Jovan Matić

Za spremanje hrane mu je čak trebalo manje vremena nego inače.

„Ovakva hrana se može jesti i sirova, a takođe se i preporučuje da se tako jede jer termičkom obradom se gubi deo hranljivih sastojaka, tako da je najbolje jesti tzv. živu hranu“, ukazuje on.

Najukusnija namirnica ga je iznenadila – a to su biljna mleka.

„Najčešće konzumiram od soje ili od badema, iznenađujuće su ukusna i pre svega zdrava, a mogu se napraviti kod kuće ili kupiti u prodavnici. Na tržištu ih sada ima više nego ikad pre, jer veganstvo počinje da bude način života velikom broju ljudi“, priča Jovan.

Foto: Jovan Matić

Nakon završenog izazova, Jovan je primetio i pozitivne učinke nove vrste ishrane na njegov izgled i organizam.

„Sav višak kilograma sam izgubio i mogu da slobodno da kažem da mi mozak odlično radi. To može biti i da sam ja umislio, ali svakako nisam pao mentalno, što je jako bitno. Fizički izgled dosta zavisi i od vežbanja, tako da ako samo pređete na biljnu ishranu, a pritom ne vežbate, izgledaćete dosta mršavo, ali to ne znači da je biljna ishrana loša, nego da morate ubaciti i neku vrstu fizičke aktivnosti, kako biste imali odličnu liniju“, savetuje on.

Nisu samo dobar izgled i linija razlozi zašto će Jovan ostati vegan – njegovi motivi su mnogo dublji i važniji od toga.

„Ne planiram da skrećem sa ovog puta, jer veganstvo nije samo ishrana, to je jedna filozofija mira ne samo prema ljudima nego i prema životinjama. Moj glavni razlog na početku jeste bio lično zdravlje, ali kako sve više i više otkrivam o ovome, polako moj glavni razlog takođe postaje i to da ne želim da učestvujem u ubijanju životinja i njihovoj konzumaciji, jer svako ko jede te namirnice mora da zna da on direktno plaća da se to dešava. Dok taj neko gleda na parče mesa kao produkt koji se našao u prodavnici, ja ga vidim kao rezultat mučenja i na kraju klanja te životinje, tako da kad me neko pita kako možeš da ne jedeš meso, odgovor je da se jednostavno njegov i moj pogled na meso dosta razlikuju“, priča nam on.

Foto: Jovan Matić

Najzad, imao je i tri smernice za one koji poput njega žele da promene svoj režim ishrane. Prvo treba puno istraživanja o namirnicama. A zatim i spremnosti da se izdrže zajedljivi komentari okoline. Međutim, posle svega toga dolazi čist osećaj zadovoljstva.

„Sve u svemu da se jede raznovrsno i umereno, jer u suprotnom može da se desi da brzo odustanete. Drugo, da budete spremni na mnogo mnogo pitanja, prozivki i ismejavanja od okoline, kako od rodbine tako i od prijatelja, naravno biće ljudi koji će biti podrška ali takvih je manje, nažalost. I treće da očekujete veliku dozu uživanja i sreće, jer poenta veganstva je da se oslobodite osećaja krivice, odnosno da prestanete da plaćete i podržavate ubijanje životinja, a samim prelaskom na vegansku ishranu postajete član rastućeg pokreta koji je svakako budućnost za celu planetu“, zaključuje.

Jovanov recept za ukusan veganski obrok

Uzmemo oko 60g ovsenih pahuljica i ostavimo ih u vodi preko noći da nabubre. Sutradan ujutru ih procedimo i stavimo u činiju.

Za sam preliv preko pahuljicama izmiksamo neko sezonsko voće, recimo jednu bananu i jedu jabuku i prelijemo preko pahuljica, na to dodamo neko koštunjavo voće recimo orah i lešnik, malo brusnica preko toga, sve lepo promešamo i za par minuta dobijamo savršen obrok za početak dana.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram