Katarina otkriva koje promene je doživela od kad je veganka

Katarina Šeron Foto: Danilo & Sharon

Katarina Sharon, fotografkinja, influenserka i Jutjuberka, pre tri godine je započela svoj put ka veganstvu. Kada je donela odluku da se odrekne namirnica životnjskog porekla, nije bilo tako jednostavno - prvo je bila vegeterijanka, pa onda vegan. Za Zadovoljna.rs otkriva šta se sve promenilo i kako je tekao njen proces menjanja načina života i ishrane.

„Pre tri godine sam slučajno na Instagramu zapratila nekoliko ljudi koji su vegani i njihovi postovi su me inspirisali da pogledam nekoliko dokumentarnih filmova o veganstvu. Posle prvog filma sam odlučila da želim da se oprobam u tome da izbacim meso iz svoje ishrane. Vrlo brzo sam na ličnom primeru videla sve te benefite o kojima sam slušala u dokumentarcima i više nisam imala želju da se vratim na stari način ishrane“, govori Katarina za naš portal.

Predrasude i izazovi

Pre donošenja odluke, Katarina se hranila kao i većina nas.

„Pre prelaska na vegeterijanstvo i veganstvo nisam obraćala pažnju na to šta unosim u sebe, nisam bila posvećena kvalitetnom izboru namirnica i fast food je bila hrana kojoj sam se najviše radovala. To je uglavnom bila ishrana u kojoj je dominirala procesuirana hrana i namirnice životinjskog porekla“, rekla nam je.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели K A T A R I N A S H A R O N (@katarinasharon)

Takođe, mučile su je određene predrasude o takvom načinu ishrane.

„Mislila sam da to nije moguće, da čovek jednostavno ne može da živi bez mesa i životinjskih proizvoda. Bojala sam se da neću unositi dovoljno proteina, da neću moći da se zasitim i pitala sam se da li će prelazak na ovaj način ishrane biti dobar za moje zdravlje. Svi ti strahovi su bili zaosnovani samo na neznanju“, tvrdi Katarina.

Ona je i na Jutjubu već govorila o prvom susretu sa veganstvom. Kada je prelomila i prešla na ishranu bez mesa, muž Danilo joj se pridružio u tome. Odmah su osetili neke efekte – bolje su varili hranu, nije im se spavalo posle ručka, osećali su se lakše.

„Zaista sam se osetila veliku razliku kada sam prešla na biljnu ishranu. Um mi je postao izoštreniji, ne osećam onu težinu u stomaku posle obroka, ali ono najvažnije je da je prelazak na veganstvo takođe bio katalizator i za uvođenje mnogih drugih zdravih navika u moj život“, kaže nam Katarina.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели K A T A R I N A S H A R O N (@katarinasharon)

Od vegeterijanca do vegana

Najveći izazov joj je bio upoznavanje sa novim načinom kuvanja, novim namirnicama i ukusima. U početku nije bilo lako – Katarina se prisetila da je na početku svoje veganske ishrane na putovanju shvatila da danima jede samo veganski burger.

Još uvek nije znala za sve maštovite veganske recepte, pa joj se ishrana svela na bareno povrće. Zato je rešila da ipak bude samo vegeterijanac – dakle da jede jaja i mlečne namirnice. Ali, pre godinu dana došlo je do konačnog zaokreta ka veganstvu.

„Prošlo leto sam osetila potrebu da izbacim iz ishrane dodatno jaja i mlečne proizvode i da sa vegetarijanske ishrane pređem na vegansku. Jednostavno sam se jedan dan probudila i shvatila da sam spremna na taj korak“, otkrila je.

Ali, priznaje da se s vremena na vreme „počasti“ obrokom koji sadrži životinjske namirnice.

„I dalje postoje situacije kada dozvolim sebi da pojedem vegeterijanski obrok – recimo picu margaritu – ali se to dešava retko“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели K A T A R I N A S H A R O N (@katarinasharon)

„Životinje nisu proizvod“

Katarina ne osuđuje osobe koje se odreknu mesa, ali zadrže u ishrani drugu hranu životnjiskog porekla.

„Mislim da je sve okej, sve dok osoba uživa u procesu i odluci koju je donela. Nisam za to da se vojnički držimo principa, već da zaista razvijemo svest o tome šta jedemo. I veganska ishrana može biti nezdrava ukoliko ne pazimo šta jedemo“, kaže.

Takođe je primetila da je danas izbor dostupnih veganskih namirnica dosta veći.

„Još uvek zaostajemo u odnosu na ono što mogu da nađem u marketima kada putujem u Evropi, ali ja sam zadovoljna i namirnicama kod nas. Generalno izbegavam procesuirane proizvode i trudim se da pripremam jela od celovitih namirnica, a mislim da mi imamo prednost tu u odnosu na inostranstvo. Kod nas još uvek može da se nađe domaći paradajz bogatog i slatkog ukusa, dok napolju to nije baš lako“, tvrdi Katarina.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели K A T A R I N A S H A R O N (@katarinasharon)

Budućim veganima savetuje temeljno istraživanje pre upuštanja u nov način života.

„Ukoliko se osoba ne otvori za istraživanje novih namirnica, začina i ukusa može da se nađe u situaciji da se ograniči na mali broj namirnica i onda se javlja osećaj da je veganska ishrana jednolična. Meni se upravo to desilo na samom početku i sve dok nisam posvetila vreme da potražim neke zanimljive recepte nisam bila baš oduševljena ovom hranom“, rekla je.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели K A T A R I N A S H A R O N (@katarinasharon)

A kako će okolina da reagije zavisi od okoline u kojoj se osoba nalazi, kao i toga kako će ona ovu promenu da predstavi ljudima oko sebe, smatra Katarina. Ona lično nije doživela nikakvu diskriminaciju.

„Nemoguće je očekivati da svi prestanu da jedu meso, ali mislim da je potrebno da ljudi na životinje prestanu da gledaju kao proizvod. Kada shvatimo da jedemo živa bića onda će nam biti važno i kako su ta živa bića živela ranije. Mislim da je skroz drugačije kada se jede meso životinje koja je živela slobodno na pašnjaku i uzgajana sa pažnjom od mesa koje dolazi od životinja koje su ceo život provele u patnji u oborima. Edukacija je ono što će promeniti svest ljudima i kada je u pitanju životna okolina, pa je to svakako prvi korak“, zaključuje Katarina Sharon.

***

Bonus video: „Prljava energija“ odlazi u istoriju, a gde je Srbija

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram