Kukuruzno brašno ili griz veoma pozitivno utiču na opšte zdravlje ljudi. Palenta ne sadrži gluten, pa je pogodna za sve one koji su suočeni sa preosetljivošću na gluten, zasitna je i preporučuje se svim uzrastima.
Palenta je ukusna sama po sebi, ali uz pravilnu pripremu, omiljene začine i dobar prilog, može biti mnogo više od ukusnog obroka. Takav obrok je izuzetno hranljiv, pun dobrih vlakana, minerala i vitamina, piše City magazine.
Palenta sadrži prirodne masti, odnosno karotenoide, a upravo su te zdrave masti zaslužne za bolje funkcionisanje naših creva. Kukuruz takođe sadrži velike količine fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući kukuruzu, palenta ima veoma malo kalorija, pa je idealan obrok za mršavljenje. Jedna je od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju za konzumaciju, jer se priprema brzo i lako, ukus joj je vrlo blag i prijatan, zasitna je, a uz to ne stvara osećaj težine u stomaku.
Palenta jača i ćelije debelog creva, što je još jedan razlog za njenu konzumaciju. Osim što će ih ojačati, palenta će delovati i antioksidativno na ceo organizam, a ne samo na creva.
Palenta snižava holesterol zbog dobrih masti koje sadrži, ali sadrži i dobra vlakna i složene ugljene hidrate, zbog čega će sprečiti pojavu viška kilograma.
Kako pravilno pripremiti palentu?
Sipajte 3,5 šolje vode u šerpu.
Zatim dodajte malo ulja i prstohvat soli.
Kada provri, smanjite temperaturu na minimum i uz stalno mešanje sipajte jednu šoljicu kukuruzne palente.
Prilikom mešanja preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog same oksidacije, do koje može doći pri upotrebi metalne kašike. Takođe, nećete pogrešiti ako u palentu dodate svoje omiljene semenke, začine ili povrće. Prijatno!
***
Bonus video: 3D Biftek iz laboratorije
Pratite nas i na društvenim mrežama: