Najvažnija promena koju sam uvela kada sam napunila 30 godina

Fitnes i ishrana 10. nov 202112:13 > 14. nov 2021 08:31
Žena, devojka šetnja
Foto: Shutterstock

U 20-im život je bio sve što mi je trebalo od treninga. Nisam čak ni primećivala da bilo ko oko mene troši slobodno vreme na bilo kakvu sportsku aktivnost. I zašto bi? Tada nam je potpuno strana bila ideja o višečasovnom sedenju, nekretanju, stresu. Kad imaš 20 godina juriš, učiš, putuješ, izlaziš bez neke šire slike o tome šta je za tebe dobro. Dobro je ono što ti prija. A onda odjednom, bez najave dođu tridesete.

Foto: Promo

S tridesetim u mom životu su se povećale obaveze, posao je već uzimao dobar deo mog života, imala sam malo dete, a nisam htela da se odreknem ni izlazaka i prijatelja. Cena svega toga je bila – manjak sna, akcija od 6 ujutru do kasno uveče, umor, a onda polako i stres koji se penje u ramena i vrat i ostaje tu kao kamen. Sasvim slučajno sam počnela da vežbam. Neka poznanica mi je rekla da ide na grupne treninge u sali škole u blizini moje kuće i da dođem da probam. Prvi trening odem uveče, sva skeptična, umorna kao pas, duša mi spava. Odradim i desi mi se prvi put da iz potpune obamrlosti pređem u ono stanje koje zovem – mogu kamion da povučem. Nalet čiste energije, bistra glava, telo puno snage, a na nogama sam bila već 15. sat bez pauze. Baš zbog tog osećaja sam nastavila, i tako već ne znam ni sama koliko godina. Vežbanje je kao lek. Čisti od stresa, razbistri glavu, daje snagu, uliva neku blesavu dozu samopouzdanja. Da, dešava se da me najviše na svetu mrzi i da se jedva nateram da krenem, da proklinjem treću seriju čučnjeva i razmišljam da li da zabušim donje trbušnjake. Ali tad se setim onog osećaja da mogu da poletim kad izađem iz sale i znam zašto mi on treba. Vežbanje u tridesetim je fiziološka i mentalna potreba. Ono donosi neočekivane efekte koji nemaju veze samo sa zategnutim mišićima i boljom kondicijom.

Foto: Promo

Ako počinjete, kao ja tada, sve što vam treba je minimalna logistika. Trebaće vam nova oprema, ne preskupa, ali gledajte da bude kvalitetna i da u njoj možete da se krećete a da vam bude udobno. Patike, sportski brus, helanke, majica i šorts – to je to.

Druga stvar je da sami odredite koje vreme vam najviše odgovara. Ne postoji nikakav recept za to. Optimalni termin je onaj koji vama odgovara. Izbegavajte treninge zbog kojih ćete biti knap s vremenom, nije poenta da ih propuštate ili da trčite s posla kao bez glave.

Foto: Promo

Isprobajte što više različitih vidova vežbanja dok ne nađete onaj koji vam najviše prija. Nemojte da se forsirate s nečim što ne volite. Na primer, ako mrzite da trčite – nemojte trčati. Kad pronađete svoju meru – držite je se, ali ne bežite od toga da s vremena na vreme promenite trening. Dosada je veliki neprijatelj redovne fitnes rutine.

Foto: Promo

Foto: Promo

Jako brzo ćete osetiti benefite. Nauka je tu već rekla svoje, što posebno ide na ruku svima nama 30+. Vežbanje smanjuje dozu hormona stresa kortizola, a povećava one dobre hormone u našem organizmu – endorfine i serotonin. Smanjuje anksioznost, poboljšava san, podstiče samopouzdanje. Sve to se zaista jako brzo oseti, nisu samo prazne reči. Na vama je samo da prelomite i otisnete se.

Foto: Promo

***

Bonus video: Joga vežbe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram