Letnja aktivnost uz koju se troši 500 kalorija na sat

planinarenje
Foto: Adam Goodwin / Alamy / Alamy / Profimedia

Planinarenje je sjajna ideja da se pokrenete tokom leta jer ćete se skloniti od gradske žege, napunićete baterije, a i usput ćete istopiti kalorije. Kako planinarenje deluje na naše telo i koliko znači za oblikovanje linije, priča trener Nikola Krgić.

„Planinarenje je aktivnost za celo telo. Odlično je i jer ćemo, dok šetamo po planini, razbistriti um i spojiti se sa prirodom.“

A uz sve to otići će i onaj višak kilograma koji nikako da skinete.

Nikola Krgić za Zadovoljnu priča koliko zapravo kalorija može da se izgubi planinarenjem.

„Kalorije koje sagorevate planinarenjem zavise od vaše težine, trajanja aktivnosti, strmine terena, ali možemo kazati da je prosek sigurno 500 kcal za sat vremena, što je više od hodanja, a skoro jednako trčanju, a pritom je zabavnije.“

Ipak, kako kaže fitnes trener Nikola Krgić, za razliku od drugih letnjih aktivnosti, poput plivanja i vožnje bicikla, planinarenje je specifična aktivnost za koju svoje telo treba da prilagodite relativno nepredvidim uslovima.

Dakle, uz nešto neophodne opreme i oprez, planinarenje može da bude odličan izbor ako biste da budete u formi, ujedno uživajući u lepotama prirode.

„Jasno je koliko benefita donosi svaka fizička aktivnost, koja ujedno troši i kalorije. Interesantno je da kod planinarenja imate benefite treninga u prirodi, odnosno trening u prirodi dovodi do poboljšanja mentalnog zdravlja, popravlja rapoloženje i donosi osećaj smirenosti.“

Idealno za noge i guzu

Naš sagovornik kaže i da planinarenje zahteva aktiviranje mišića celog tela, sa najvećim akcentom na donji deo tela, odnosno kvadriceps, zadnju ložu, gluteus, listove.

„Savet je da budete u formi pre nego što krenete sa planinarenjem. Dobra ideja je jačanje mišića koji su dominantni u planinarenju ili u teretani ili kod kuće, svejedno je.“

Naime, Krgić napominje da je jako bitno da smanjite rizik od eventualne povrede, ali i da imate snage za uzbrdice i stabilnost za neravan teren.

„Planinarenje možete praktikovati vikendom, s tim što, naravno, uz to treba da imate neku drugu fizičku aktivnost preko nedelje bar dva puta“, kaže naš sagovornik i zaključuje da će vam planinarenje pomoće da budete zdravi i u formi, a i probaćete nešto novo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Vremenska posna dijeta