Misteriozna udovica iz Italije, bogatija od Armanija i Prade

najbogatija italijanka
Massimiliana Landini Aleotti Foto:privatna arhiva

Udovica milijardera Alberta Aleotija, koji je preminuo 2014, najbogatija je Italijanka, mada vodi takav život da za to malo ko zna.

Masimilijana Landini Aleoti, iz mesta Lerići i poreklom iz porodice Landini, zvanično je najbogatija žena u Italiji. Kako kaže Forbsova lista posvećena najimućnijim ženama na svetu, Aleoti je ustoličena na prvom mestu godinama i izgleda da će tako biti još neko vreme. To i ne treba da čudi ako najnovije procene kažu da Masimilijanino bogatstvo iznosi 9,1 milijardu dolara. Ispred nje u Italiji su smo tri muškarca – Đovani Ferero (35,1 milijarda dolara), Leonardo Del Vekio (25,8) i Stefano Pesina (9,7). Masimilijana je toliko bogata da je čak ispred čuvenog brenda Armani (7,7 milijardi), a od druge najbogatije Italijanke, kontroverzne Mjuče Prade bogatija je skoro duplo ( Prada ima 4,6 milijarde dolara).

Ipak, Forbs Masimilijanu svrstava u one koji su bogatsvo nasledili, a ne stekli jer je ona zapravo sve dobila kad je njen muž Alberto Aleoti, vlasnik kompanije Menarini Farmaceutica, preminuo 2014, u svojoj 91. godini, ostavivši njoj sve što je imao, pišu na sajtu Ruetir.com.

Ipak, kad se porodična imperija šezdesetih godina prošlog veka tek rađala, Masimilijana je sve vreme bila uz supruga. I u dobru i u zlu. Bila je uz njega i na vrhuncu uspeha, ali i kada se kompanija suočavala s optužbama za pranje novca i utaju poreza. Njihov brak je trajao uprkos svemu i prekinula ga je smrt.

A kako je Masimilijanin suprug stekao sve ono što joj je ostavio? Prva Menarini apoteka je otvorena u Napulju 1886, a prva farmaceutska fabrika otvorena je u Firenci 1915. Preokret u razvoju ovog čuvenog brenda bio je 1964, kada je 43-godišnji Alberto Aleoti, poreklom iz skromne porodice i dečak koji je sa osam godina ostao bez oca, postao generalni direktor kompanije. Počeo je tada da firmu propinje u sam internacionalni vrh.

On je bio čovek koji je uspeo da patentira lekove u Italji. Do tada su patenti u toj zemlji bili zabranjeni. I to je promenilo sve. Kompanija Menarini se vinula u nebo. Tada su Alberto i Masimilijana, 19 godina mlađa od njega, već bili u braku. Dve godine nakon što je Alberto ušao u Menarini, 1966 godine, Masimilijana je rodila ćerku Luciju u Londonu, a sina Đovanija 1972. Dve godine kasnije dobili su treće dete Benedeta. Ona je odmah izabrala da se savim povuče iz javnosti. Nije je bilo i nema je na javnim svečanostima. Ni na društvenim mrežama.

Nikada nije dala nijedan intervju niti se fotografisala. Ostala je verna samo svom rodnom mestu Lerići.

Tamo je i upoznala njenog Alberta. Priča se da su se tamo i venčali, mada ne postoji nijedna javna fotografija sa svadbe.

A koliko je Masimilijana van dometa javnosti govori i to što se ona čak ne pojavljuje ni na zvaničnim događajima koje organizuje Menarini.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: MONIKA BELUČI