Osvežavajuće i slatko.
Kuglof vole sve generacije, fotogeničan je i savršeno pristaje uz šolju toplog voćnog čaja.
Uz to, priprema oduzima samo 15 minuta, piše 24sata.hr.
Sastojci:
250 g omekšalog maslaca + za premazivanje kalupa
250 g glatkog brašna
2 kašičicepraška za pecivo
1/4 čašičice soli
220 g šećera u prahu
3 limuna (samo korica)
4 jaja
Za sirup:
100 g šećera u prahu
3 limuna (sok)
Priprema
Zagrej rernu na 180 stepeni i dobro premaži kalup za kuglof maslacem. Pomešaj brašno, so i prašak za pecivo u jednoj posudi. U drugoj izmiksaj električnim mikserom maslac, šećer i koricu dok ne dobiješ bledu i glatku smesu.
Dodaj jedno po jedno jaje i dobro izmiksaj. Potom postupno dodaj brašno pa izmešaj drvenom kašikom. Smesu prelij u namašćeni kalup i peci otprilike 40 minuta.
Za to vreme pripremi sirup. Pomešaj šećer sa sokom limuna u posudi pa ga zagrej do vrenja. Kuvaj dve, tri minuta, a zatim makni s vatre i pusti da se ohladi.
Pečen i lagano ohlađen kuglof prelij sirupom i ostavi ga u kalupu još 15-ak minuta kako bi se sirup upio. Nakon toga izvadi kuglof iz kalupa i pričekaj da se do kraja ohladi.
***
BONUS VIDEO: Mafini sa komadićima čokolade
Pratite nas i na društvenim mrežama: