Kuglof s limunom – osvežavajuči kolač za zimsko popodne

Foto: Shutterstock

Osvežavajuće i slatko.

Kuglof vole sve generacije, fotogeničan je i savršeno pristaje uz šolju toplog voćnog čaja.

Uz to, priprema oduzima samo 15 minuta, piše 24sata.hr.

Sastojci:

250 g omekšalog maslaca + za premazivanje kalupa

250 g glatkog brašna

2 kašičicepraška za pecivo

1/4 čašičice soli

220 g šećera u prahu

3 limuna (samo korica)

4 jaja

Za sirup:

100 g šećera u prahu

3 limuna (sok)

Priprema

Zagrej rernu na 180 stepeni i dobro premaži kalup za kuglof maslacem. Pomešaj brašno, so i prašak za pecivo u jednoj posudi. U drugoj izmiksaj električnim mikserom maslac, šećer i koricu dok ne dobiješ bledu i glatku smesu.

Dodaj jedno po jedno jaje i dobro izmiksaj. Potom postupno dodaj brašno pa izmešaj drvenom kašikom. Smesu prelij u namašćeni kalup i peci otprilike 40 minuta.

Za to vreme pripremi sirup. Pomešaj šećer sa sokom limuna u posudi pa ga zagrej do vrenja. Kuvaj dve, tri minuta, a zatim makni s vatre i pusti da se ohladi.

Pečen i lagano ohlađen kuglof prelij sirupom i ostavi ga u kalupu još 15-ak minuta kako bi se sirup upio. Nakon toga izvadi kuglof iz kalupa i pričekaj da se do kraja ohladi.

***

BONUS VIDEO: Mafini sa komadićima čokolade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram