Koliko zaista mršavimo ako ostavimo alkohol

mršavljenje
Foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Prestanak pijenja alkohola je obavezan ako planirate dijetu. Međutim, često se dogodi i da kilogrami ne padaju, a nekima čak i rastu, barem u početku, kako kaže za Insajder Ana M. Abrantes, profesorka psihijatrije i ljudskog ponašanja na Medicinskom fakultetu Alpert Univerziteta Braun.

Način na koji telo obrađuje alkohol i hranu, naše ponašanje i genetika igraju ulogu u variranju težine. Osim toga, održivi gubitak težine traje mesecima i godinama, a ne danima i sedmicama.

“Moramo da pazimo na svoje ponašanje i način na koji ćemo se brinuti za sebe”, rekao je za Insajder registrovani dijetetičar Samer Bruks, koji je prestao da pije u aprilu 2020.

“Ne možemo reći – prestaću da jedem ovo i prestaću da pijem ovo i dobiti trbušne mišiće. Ne ide to tako“, poručuje on.

Naše telo ne tretira kalorije iz alkohola i kalorije u hrani na isti način

Dok telo doživljava sendvič kao gorivo koje se koristi za energiju, za izgradnju mišića ili podršku funkcionisanju organa, od alkohola nema takvih koristi. Dakle, telo stavlja prioritet na metabolizovanje i uklanjanje alkohola, dok pohranjuje stvarne hranljive materije u obliku masti, rekla je dijetetičarka Vanesa Riseto, koja je bez alkohola gotovo godinu dana.

Nakon obilnog pijenja telo počinje da pohranjuje i alkohol kao mast, slažu se dijetetičarke Aleks Parker i Ana Debenham. Iako prestanak pijenja znači da se vaše telo mora usredsrediti na obradu korisnih hranljivih materija i sagorevanje te pohranjene masnoće, a to se neće dogoditi preko noći, rekao je Riseto.

Vaša creva, koja se leče od alkohola, možda apsorbuju više hranljivih materija

Odmor od alkohola takođe daje vašim crevima priliku da izleče štetu uzrokovanu alkoholom i probave više hranljivih materija. To može biti dobro jer se vaše telo “konačno ponovo hrani”, rekao je Bruks.

Neki ljudi nedovoljno jedu dok piju alkohol, tako da gojenje može biti dobar znak

“Naša tela su dizajnirana da budu otporna na gubitak težine. To ne znači da se to ne može dogoditi zdravo, samo, ako se ne događa, postoji razlog. Možda jedete više jednostavnih ugljenih hidrata, te aktivirate moždane puteve koje aktivira i alkohol“, kaže Bruks.

Mnogi ljudi koji tek prestanu da piju alkohol razviju veću potrebu za slatkim, jer i šećer i alkohol podstiču proizvodnju dopamina.

Možda koristite hranu kao zamenu za pijenje alkohola

U nedostatku alkohola takođe možete posegnuti za hranom kako biste otupili neugodne emocije, “koje su prilično česte u izazovnom razdoblju ranog oporavka”, rekao je Abrantes.

Izbegavanje alkohola takođe može s vremenom da umanji teskobu, što dovodi do povećanog apetita. To je dobra stvar.

Poremećeni obrasci ishrane kao što je prejedanje takođe imaju tendenciju pojavljivanja u ranoj fazi trezvenosti, piše The Insider, prenosi N1.

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram