Šta mi se desilo s telom kad sam izbacila alkohol na 30 dana

alkohol
Foto:Screenshot/Instagram/kiersten.hickman

Kako alkohol zapravo deluje na naše telo, dobro može da se vidi ako ga se rešimo na, recimo, mesec dana. Tada su moguće razne promene, od gubitka kilograma, manje nadutosti, više energije i boljeg raspoloženja.

Svoje iskustvo o promenama koje je doživela nakon što je izbacila alkohol na mesec dana, govorila je Kirsten Hikman, urednica na portalu EatThis.

Ona odmah ističe da su promene vrlo jasne, s tim što se uglavnom ne odnose na težinu, iako to mnogi prvo pomisle. Ona jeste smršala u tih mesec dana bez alkohola oko 1,3 kg, ali kako kaže, mnogo značajnije promene tiču se poboljšanja njenog fizičkog i mentalnog zdravlja.

„Priznajem, bila sam jedna od onih koji su se tokom pandemije okrenuli alkoholu zbog stresa. Ne bih rekla da je to bilo u nezdravoj meri – čaša vina ili dve uveče i nekoliko koktela za vikend. Ali to je bilo znatno više od onoga što sam inače pila pre nego što je pandemija počela. I moje telo je to osetilo. Stalno sam se budila sa glavoboljom, bila naduta i uvek umorna“, otkrila je Kirsten.

U početku je ona to, međutim, pripisala stresu i anksioznosti zbog svega što je pandemija donela. Ipak, nakon nekog vremena postalo je jasno da je sve zbog alkohola.

„Ako bih jedne večeri popila više nego obično, nekoliko dana nakon toga bih se osećala užasno. Zato sam odlučila da testiram svoju teoriju i odustanem od alkohola na mesec dana. Bez nekog posebnog povoda za taj trezni mesec odredila sam oktobar ove godine.“

Nisam više bila naduta

Otkako je počela svoj eksperiment, Kirsten je prvo primetila da je manje naduta. Iako joj cilj nije bio da smrša, njeno telo se sasvim izmenilo.

„Nadutost na stomaku, licu i rukama potpuno je nestala. Iskreno, izgledala sam kao oni ljudi koje navode za primer posle detoksa. Inače, ishranu nisam menjala, jela sam isto balansirane obroke kao i pre. Ova promena je došla verovatno jer je poznato da je alkohol inflamatorna supstanca i da izaziva oticanje u telu, a i može da poremeti mikrofloru u crevima. Kada su bakterije u vašem crevu nezdrave, to slabi vaš imunitet i dovodi do upale u crevima, što uzrokuje često nadimanje, čak i probleme sa varenjem.“

Imala sam više energije

Kirsten kaže da je, dok je pila alkohol, dovoljno spavala, redovno vežbala, zdravo se hranila, ali i dalje se osećala umorno.

„To je nestalo nakon mesec dana bez alkohola. Iako je alkohol poznat kao sedativ, negativni efekti koje ima na vaš san daleko su veći od pozitivnih. Kada se konzumira, alkohol može povećati nivo epinefrina u vašem telu – hormona stresa koji ubrzava rad srca i može da izazove nemiran san. Konzumiranje alkohola je takođe povezano sa problemima disanja tokom spavanja i uzrokuje probleme sa varenjem – što takođe može da poremeti dobar san.“

Stoga je nakon 30 dana bez pića Kirsten imala znatno više energije.

Popravilo mi se raspoloženje

Kirsten otkriva i da je nakon tih mesec dana bez alkohola bila srećnija i samopouzdanje joj se popravilo.

„Ispijanje čaše vina sa prijateljima sigurno će vas opustiti i bićete srećni u tom trenutku. Ali to je privremena sreća koja ne traje. A sreća koju sam ja osetila nakon 30 dana bez gutljaja vina? Malo je reći da sam bila ushićena. Svakog jutra sam se budila zapanjena time koliko se dobro osećam i taj osećaj bi me nosio tokom celog dana.“

Nove odluke

Danas Kirsten kaže da u ovo vreme praznika popije piće povremeno. A rezultat toga ju je šokirao.

„Opet sam naduta, imam manje energije, nekako sam ponovo rovita. Neverovatno je kako alkohol može da tako utiče na moje telo. To me je nateralo da potpuno preispitam svoje trenutne navike i da u 2022. razmislim da se savim odreknem alkohola“, zaključuje Kirsten.

BONUS VIDEO: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram