Koliko puta sedmično treba vežbati za najbolje rezultate

Foto: Wavebreak / Profimedia

Iako ne postoji jedinstveno pravilo koliko je potrebno vežbati pre nego vidite konkretan napredak, fitnes trener Tom Mans za Independent je pojasnio da vam trening tri puta sedmično u trajanju od sat vremena može doneti željene rezultate.

Održavanje aktivnosti ključno je za očuvanje zdravlja, međutim, teško je znati koliko biste tačno trebali vežbati da biste postigli svoje fitness ciljeve, bilo da je to gubitak težine ili povećanje mišićne mase, piše Klix.

„Tip treninga koji radite na kraju zavisi od vaših sposobnosti, ciljeva, sviđanja i nesviđanja, raspoložive opreme, povreda koje imate i koliko vremena imate na raspolaganju“, objasnio je lični trener Tom Mans za The Independent.

Iako ne postoji pristup koji bi odgovarao svima, postoje principi i smernice koje možete slediti i primeniti u svom treningu kako biste osigurali da imate uravnotežen, efikasan, siguran i prijatan režim vežbanja.

Foto: Shutterstock

Osim ako niste ljubitelj fitnesa, verovatno želite da provedete što manje vremena u teretani kako biste postigli svoje ciljeve. Međutim, Mans kaže da vam trening samo jednom ili dva puta sedmično neće dati više od niskog nivoa kondicije.

„Trebalo biste trenirati najmanje tri puta sedmično ako želite da postignete svoje ciljeve u pogledu zdravlja i fitnessa u razumnom vremenskom periodu te da ostanete u formi i zdravi“, objašnjava Mans.

Trening četiri ili pet puta sedmično je idealan, ali većina ljudi smatra da je to neostvarivo zbog vremenskih ograničenja, pa Mans kaže da je najbolje ciljati na tri: „Ovo izlaže vaše telo dovoljno velikom stimulansu treninga tokom cele sedmice, što telu omogućava da se prilagodi, ojača i da na kraju budete vitkiji i spremniji.“

Neki tvrde da možete postići efikasan trening za pola sata ako mudro koristite vreme, ali Mans veruje da ako želite da postignete pravi napredak, trebate vežbati od 45 minuta do sat vremena.

***

Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram