Najbolje vrste doručka ako se borite sa salom na stomaku

Foto: WCP / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Previše visceralne masti može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Ako imate previše ove vrste masti, koja se nalazi oko vaših unutrašnjih organa, možete povećati rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ishrana je jedan od načina da smanjite visceralnu mast.

Jedenje uravnoteženog doručka pomaže pri gubitku težine, jer ubrzava vaš metabolizam – ali ako želite da izgubite salo na stomaku, moraćete da jedete zdravo tokom celog dana, ne samo za doručak.

Da biste započeli dan na zdrav način, pogledajte listu najboljih namirnica za doručak koje možete da jedete kako biste smanjili masnoću na stomaku, piše Eat this.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je povezana sa mnogim zdravstvenim koristima, kao što su stabilizacija šećera u krvi, snižavanje nivoa holesterola, smanjenje rizika od hroničnih bolesti.

Većina koristi ovsene kaše može se pripisati visokom sadržaju rastvorljivih vlakana, koja su ključni nutrijent za gubitak težine. U stvari, studija iz American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da je unos rastvorljivih vlakana posebno povezan sa mastima u donjem delu stomaka.

ovsena kaša
Foto:Shutterstock

Bademi i orašasti plodovi

Bademi i drugi orašasti plodovi mogu biti odličan način da se smanji masnoća na stomaku. Orašasti plodovi su odličan izvor biljnih proteina i zdravih masti, kao što su omega-3 masne kiseline.

Te kiseline mogu pomoći u regulisanju šećera u krvi i insulina, što je važno za snižavanje masti na stomaku. Ako ne volite bademe, orasi su još jedna vrsta orašastih plodova sa visokim sadržajem omega-3.

Voće

Voće je odlična hrana koju možete dodati doručku kako bi vam pomoglo da smanjite masnoću na stomaku. Pomaže u suzbijanju žudnje za šećerom tokom dana i može da vas zadrži sitim tokom dužeg vremenskog perioda – zbog sadržaja vlakana.

Specifično voće, kao što su jagode i borovnice, sadrži flavonoide, za koje se zna da pomažu u gubitku težine.

Važno je zaokružiti doručak i uključiti malo proteina i zdravih masti uz voće ako je moguće. Možete napraviti činiju ovsene kaše i uključiti voće sa svojim omiljenim puterom od orašastih plodova, ili možete napraviti omlet i pojesti šoljicu voća.

Foto: Shutterstock

Fermetisana hrana

Fermentisana hrana dolazi u mnogim oblicima kao što su jogurt, kiseli kupus ili kefir, a puna je dobrih bakterija koje održavaju zdravlje creva, kaže Alison Talman, nutricionistkinja.

Studije pokazuju da konzumiranje fermentisane hrane može smanjiti visceralnu masnoću, posebno u predelu stomaka. Za najbolji fermentisani doručak, počnite sa činijom jogurta prelivenom voćem, orasima i semenkama.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram