Pravila za ovsenu kašu za skidanje kilograma

Ovsena kaša je zdrav doručak Foto: Vladislav Nosick / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovsena kaša je jedan od najzdravijih izbora za doručak - ima brojne zdravstvene blagodeti. Često se pominje kao obrok koji pomaže u mršavljenju, ali samo ako sledite određena pravila.

Možete napraviti male izmene u svojoj ovsenoj kaši kako biste je prilagodili svom cilju u ishrani – bilo da pokušavate da smršate ili pak da se ugojite, tvrdi nutricioniskinja Kejti Dejvidson za Eat this.

Treba izabrati kašu od zoba koji je rezan ili valjan umesto instant ovsene kaše. Dejvidson tvrdi da je takav zob „manje obrađen, sadrži više vlakana, a manje šećera“ od drugih vrsta ovsene kaše.

Važna je i porcija. Ako se probudimo gladni, možda će nam biti primamljivo da ubacimo gomilu ovsa u posudu ili činiju. Međutim, imajte na umu da je standardna porcija pola šolje.

Dejvidson objašnjava da pola šolje ovsa ima 150 kalorija, pet grama proteina i četiri grama vlakana.

ovsena kaša
Foto:Shutterstock

Morate paziti i na dodani šećer. Aromatizovane instant kaše sa voćem ili čokoladom svakako deluju ukusno, ali treba da pazite na sadržaj šećera ako pokušavate da izgubite kilograme. To je delimično zato što, kako Dejvidson objašnjava, dodani šećer može uticati na nivo šećera u krvi i izazvati glad i nisku energiju nedugo nakon što pojedete kašu.

Ako ipak žudite za posebnim ukusom ovsene kaše, Dejvidson predlaže da dodate malo cimeta ili vanile. A da biste dodali više hranljivih sastojaka, razmislite o svežem ili smrznutom voću – poput banana, manga i bobica. Poželjno je dodati i proteinski prah. Takođe, razmislite o dodavanju mleka na biljnoj bazi bez šećera.

***

Bonus video: Posne dijete

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram