Pića koja brzinski tope salce na stomaku

Fitnes i ishrana 15. feb 202211:28 > 11:30
Bela Hadid
Foto: Robert O' Neil / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pića puna kalorija i šećera mogu doprineti stvaranju sala na stomaku. Stoga je bitno šta tačno pijete, a stručnjaci su izdvojili pet pića koja mogu ubrzati topljenje sala na stomaku.

Pića bez kalorija

“Zašećerena pića puna su kalorija i mogu povisiti šećer u krvi kao i količinu sala na stomaku. Pića bez kalorija mogu doprineti tome da u danu unesete manje kalorija, a samim time ćete gubiti i salo na stomaku”, kaže nutricionistkinja Suzan Boverman.

Najbolje takvo piće svakako je voda, a studije sugerišu da povećanjem količine vode koju pijete u danu možete ubrzati metabolizam, pa vaše telo može efektivnije sagorevati masti. Uz vodu, najbolja pića su mineralna, nezaslađeni topli i hladni čajevi i kafa.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži kofein i katekine, bioaktivne biljne spojeve.

“Ove dve glavne komponente mogu povećati oksidaciju sala, odnosno ubrzati njegovo sagorevanje. Ipak, pijenje zelenog čaja neće magično otopiti svo salo sa stomaka, ali može pomoći”, kaže nutricionistkinja Rejčel Dikman.

Nezaslađeni crni čaj

Ako ne volite gorak ukus zelenog čaja, tu je crni čaj. On je bogat falvonoidima i zdrav je za srce, te može pomoći pri smanjivanju krvnog pritiska. Ti isti flavonoidi igraju veliku ulogu i u redukciji sala na stomaku, sugeriše istraživanje.

Kafa

Pijenje pića koja sadrže kofein, poput kafe, pokazalo se kao efetivan način za supresiju apetita kod nekih ljudi. To može smanjiti dnevni unos kalorija i smanjiti salo na stomaku. Deo istraživanja pokazao je da kofein stimuliše termogenezu, proces koji naše telo podstiče da proizvodi više toplote i sagoreva više kalorija.

Proteinski šejkovi

“Proteinski šejkovi takođe umanjuju apetit jer proteini jako zasite. Oni mogu pomoći kod redukcije sala na stomaku jer je manje verovatno da će ljudi grickati nešto nakon što ga popiju, a i manje će žudeti za hranom bogatom ugljenim hidratima.

Osim toga, dijete bazirane na proteinima pokazale su se kao uspešne u skidanju kilograma jer proteini sprečavaju gubitak mišića i usporavanje metabolizma koje se događa zbog toga, piše Eat this., a prenosi N1.ba.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram