Kristina iz Duvaništa: Surogat materinstvo mi je jedina nada

surogat
Foto:Privatna arhiva

Kako izgleda potraga za surogat majkom i na šta treba da budu spremni parovi koji bi da krenu tim putem, za Zadovoljnu priča Kristina Savić iz Duvaništa kod Šapca, žena koja je rođena bez materice i kojoj je surogat materinstvo jedina šansa da se biološki ostvari kao majka.

Surogat materinstvo podrazumeva da jedna žena iznosi trudnoću za osobu ili par koji potom usvaja to dete jer oni iz nekog razloga ne mogu da se ostvare kao roditelji. Među njima su i Nebojša i Kristina, koja je rođena bez materice. Njima je, osim transplantacije materice, koja nije izvodljiva jer nema odgovarajućih donora, surogat materinstvo jedina šansa.

„Surogat materinstvo je jedina opcija za žene poput mene. Nisu u pitanju samo žene sa Majer-Rokitanski-Kuster-Hauzer sindromom kao što je to moj slučaj, već mnoge žene koje zbog različitih medicinskih dijagnoza ne mogu da iznesu trudnoću. Kako u Srbiji ne postoji način da se ostvarimo kao majke, jer kod nas nije dozvoljen takav način lečenja, suprug i ja smo potražili pomoć u Ukrajini gde je sve zakonski uređeno“, kaže Kristina kako je i mnogo drugih parova u našoj zemlji koji krenu na takav put.

Kristina priča i kako su, kada su ušli u surogat program u Ukrajini, bili puni nade, uprkos velikoj ceni. Naime, kako kaže, tamo surogat program košta od 38.000 do 50.000 evra.

„Bilo je teško skupiti novac, ali uz pomoć porodice i prijatelja uspeli smo u tome. Najteže je samo čekanje, to teško čekanje hoće li se na ultrazvuku pojaviti ono što dugo očekujemo. Sećam se, kada smo u Ukrajini čekali da nam jave da li imamo embrion, jer moje telo nije najbolje reagovalo na stimulaciju, kad sam pogledala u svog supruga, suze su same tekle. Kad vidim da i on plače, još više mi se sve stegne u grudima. Ali tešili smo jedno drugo, a reč nismo rekli.“

Kristina i Nebojša su do sada imali dva pokušaja u Ukrajini, ali nijedan nije uspeo. Njih dvoje sada čuvaju dva embriona u jednoj klinici u Novom Sadu i usput se nadaju surogat programu u Srbiji.

„Uvek postoji opcija usvajanja. Ni to nije lak put, ali smo spremni. Nadam se da ćemo se uskoro ostvariti kao roditelji na taj način, ali ne odustajemo ni od surogat materinstva. To je, pre svega, jedan plemenit čin, surogat rodilja ne može biti svaka žena, niti neka žena može biti naterana na to. Bilo nam je važno da je zdrava, svesna šta čini za drugog, srećna u svojoj porodici. U Ukrajini smo upoznali jednu koja je već četvrti put surogat. Žao mi je što postoje oni koji bi sve da osude a da nisu ušli u sam koren teme jer surogat program je namenjen parovima koji nemaju drugi način da se ostvare kao roditelji. Pritom, malo ko se bavi onim zašto se žene odluče da daju dete u dom, zašto majke napuštaju svoju decu, a svedoci smo i nemarnosti bioloških roditelja koja se, nažalost, završava i tragično.“

Kristina kaže i da postoje devojčice koje će tek saznati za svoju dijagnozu, da postoje roditelji koji neće nikada pronaći reči da uteše svoju ćerku.

„Zbog njih, zbog svih nas koje se borimo da budemo majke i volimo da budemo majke iz istog razloga kao i sve žene koje su već majke, treba da razumemo surogat program.“

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram