“Trebalo je da prođem kroz pakao da bih postala mama”

vantelesna oplodnja
Maja Živić Foto: Privatna arhiva

Posle nekoliko godina borbe, spontanog pobačaja, suza, straha, tuge, danas Beograđanka Maja Živić (28) u naručju drži jedno maleno biće. Za Zadovoljnu priča kako je izgledao njen trnovit put do majčinstva i kako se bori sa strahovima nakon što je uspela da ostvari ono za čim je toliko patila.

Maja i Nikola su od njene 17. godine zajedno, više od deceniju. Odrastali su zajedno, počeli da žive zajedno, venčali se. Rešili su da neko vreme putuju, rade, uživaju, a onda nakon par meseci i da probaju da naprave bebu. Par meseci se ubrzo pretvorilo u godinu, a pitanja kad će beba nisu bila samo iritantna već i bolna.

“Znali smo da ne možemo, da je naš put do bebe teži, ali oni nisu. Jednog dana sam svima počela da govorim da ne možemo da imamo decu, spremamo se za vantelesnu. Njihova reakcija je bila kao da sam saopštila dolazak vanzemaljaca”, priča Maja.

Usledili su teški dani i meseci za koje je trebalo dosta nade, strpljenja, energije, odricanja i tako u krug.

Gde je bio problem?

“U tom periodu su počeli i problemi sa mojim grlićem, papa je bio IV grupa, pa cacrinoma in situ, pa milion biopsija, zahvata, zatim spontani, desetine analiza, testiranja, traženja šta to nije u redu sa mnom. Otkrila sam da imam PAI 1 trombofiliju, ali da ona ne bi trebala da stvara značajan problem. Radila sam testiranje na insulinsku rezistenciju, sve je bilo u redu, pa hajde da proverimo štitnu žlezdu. Opet sve u redu, hormoni savršeni. Pa dobro gde je onda zapelo? Bila sam očajna, čak i ljuta na sebe jer nismo otkrili neki veliki problem u meni.”

Priča kako je krivila sebe, iako je to bilo u potpunosti iracionalno. Ispostavilo se da su rezultati suprugovog spermograma bili i više nego loši, pa lekarima nije bilo jasno kako je uopšte prirodno ostala trudna.

Ipak, tada, pre oko dve godine, na testu za trudnoću videla je dve crtice – znak da je beba tu.

“To nije bio prvi test koji sam uradila, ali jeste prvi koji je bio pozitivan. Oblio me je hladan znoj, srce samo što nije iskočilo iz grudi, a onda je krenula i panika.”

Kaže kako sreće u tom trenutku nije bilo. Prethodno je toliko puta bila razočarana.

“Onda dođe trenutak kada se moj san obistini, a ja nisam srećna. Pitala sam se da li je sve u redu sa mnom. Nekako sam osećala da to nije stvarno, da je nemoguće da je i meni na vrata pokucala sreća. Ubedila sam sebe da sigurno postoji neka caka.”

Tad je rekla i suprugu Nikoli.

“Odlepio je od sreće! Sutradan sam ga ubedila da odemo da kupimo još jedan test. Kupila sam još sedam.”

Tek kada je svih sedam testova bilo pozitivno, Maja je počela da se raduje i prihvatila da je trudna.

Međutim, ubrzo je osetila jake bolove u stomaku i počelo je tačkasto krvarenje. U maju 2019. godine, kada je trebalo da ode na drugi ultrazvuk, krenuo je spontani. Svet joj se srušio. Osetila je samo ogromnu prazninu.

“Sutradan je bila kiretaža. Daju vam spavaćicu, iscepanu, krvavu, nikakvu. Onako dok još lipti krv od spontanog vam je samo daju da je navučete i čekate svoj red. A onda mi je anesteziolog čvrsto uhvatio ruke sa obećanjem da će sve biti u redu i da će jednog dana biti tu kada se budem porađala. Koliko sam samo zahvalna na njemu u tom trenutku!”

Maja kaže kako je tad došlo vreme da i suprug pođe na analize.

“Bilo je malo nesuglasica između mene i Nikole jer sam skoro godinu dana provela po lekarima tražeći šta to nije u redu sa mnom. Nije bilo baš lako ubediti ga da treba i on da uradi pretrage kako bismo znali na čemu smo, ali na kraju je i on shvatio da je krajnje vreme. Nikada nismo prebaciili jedno drugom, kada nas pitaju u kome je problem, uvek ih ispravljamo da je to naš problem“, priča Maja koja sa suprugom Nikolom radi kao fotograf, a vodi i blog Put do bebe.

Foto: Privatna arhiva

Nakon suprugovih analiza i rezultata, Maja kaže da im je jedina opcija bila vantelesna oplodnja.

„Radili smo vantelesnu i poslednji embriotransfer je bio uspešan. Kada je u pitanju vantelesna oplodnja, ne postoji čaroban recept. Bitno je samo da verujete lekaru koji vodi vaš postupak i nadate se da je to baš pravi trenutak“, priča Maja za Zadovoljnu.

„Nakon svega nisam mogla da se opustim“

Otkriva i koja joj je tad bila prva misao, nakon svih proživljenih trauma.

„Imala sam strah da se trudnoća neće završiti kako treba. Nakon neuspeha i tolikog čekanja bilo je jako teško opustiti se. Pritom, u prvom trimestru sam imala dosta komplikacija, završila sam par puta i u bolnici, ali zahvaljujući mom doktoru i njegovom timu, Milica je danas sa nama.“

Pritom, i beba Milica je kao i mama bila nestrpljiva da se upoznaju.

„Meni je carski rez bio zakazan, ali je beba ipak odlučila da dođe nedelju dana ranije. Trudnoća nije bila nimalo laka i bila je puna neizvesnosti, ali zaista se nisam plašila pred porođaj jer sam verovala svom doktoru. On je od samog početka, u najtežim trenucima, bio uporan i nije odustao ni na tren od ove bebe. Sa osmehom smo zajedno otišli u salu.“

Maja je danas neizmerno zahvalna jer su ona i Nikola dobili priliku da se ostvare kao roditelji. Kaže kako rodjteljstvo zaista nije lak posao, u isto vreme je prelepo i teško. I oporavak nakon porođaja je bio zaista težak, ali sve je pregurala zahvaljujući mami i svekrvi.

Jedino još uvek ne može da odagna strepnje tipične za mlade mame.

„Previše je informacija, pedijatar kaže jedno, bake i deke drugo, ostale mame treće… Teško je odlučiti se koga poslušati, pa se trudim da što više osluškujem svoj instinkt i svoje dete. Na kraju nam zaista bebe sve kažu, iako toga nismo svesni na samom početku“, kaže Maja i dodaje da svi oni koji prlaze isto što je i ona ne treba da odustaju i da samo treba verovati da ste i vi baš te sreće.

*

Svi oni koji imaju problem sa neplodnošću mogu da pozovi Centar za vantelesnu oplodnju na broj 0800/333-030. Tu će dobiti važne informacije o svemu što ih zanima – i ako samo žele da se informišu i ako uveliko razmišljaju o procesu vantelesne oplodnje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VPoznate mame u borbi za starateljstvo nad decom


IDEO: