Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. veka. Uprkos tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez tog slasnog voća. Ovo voće preporučeno je svakodnevno unositi u organizam, međutim, važno je imati granicu i u zdravim navikama.
Mandarine su bogate brojnim vitaminima, stimulišu funkcije mozga i prepoznatljive su po svom ugodnom mirisu i ukusu. Ipak, kao i sa svime, i s njima moramo paziti i držati se preporučene dnevne doze.
Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak, zbog čega sje neizostavni deo zimske ishrane.
Osim što su bogate vitaminom C, mandarine sadrže i vitamine grupe B, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum. One takođe stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju, a prepoznatljive su i po svom ugodnom mirisu i osvežavajućem ukusu, piše klix.ba.
Preporučena dnevna doza ovog voća je do sedam komada. Konzumiranje više od sedam mandarina može uticati na povećan nivo šećera u krvi, a prevelik nivo fruktoze može dovesti do viška kilograma.
Takođe, mandarina poput drugog citrusnog voća sadrži dosta oksalata, pa se zato ne preporučuje osobama sa sklonošću prema kamenu u žuči i bubrezima i drugim bolestima.
BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: