Humus na arapskom jeziku znači leblebija, a pun naziv ovog namaza je „humus bi tahina” što znači leblebija sa pastom od susama. Ovo jelo ima odlična hranljiva i zdravstvena svojstva, a stiče sve veću popularnost i kod nas.
Postoji recept za klasičan humus, koji iako je ukusan, posle nekog vremena postaje pomalo dosadan. Zato smo za vas danas spremili tri recepta za tri humusa i to u tri različite boje.
Zlatni humus
Klasičan humus kada se spremi jeste pomalo žućkaste boje, ali mi dodajemo poseban sastojak koji ovom namazu daje zlatni efekat.
Potrebno vam je:
trećina šolje leblebija
tahini pasta
domaće suncokretovo ulje
sveže semenke suncokreta
himalajska so
kurkuma
Priprema:
U šolju sa sirovim leblebijama sipajte vode i ostavite bar 4 sata da nabubre (idealno je preko noći). Kuvajte ih 10-15 minuta, dok skroz ne omekšaju i stavite u blender. Zatim dodajte kašičicu tahini paste i semenke suncokreta. Ubacite i dve kašičice ulja, soli po želji i sipajte vrh kašičice kurkume.
Dodajte vode po potrebi i sve zajedno izblendajte dok ne dobijete željenu teksturu.
Zeleni humus
Zeleni humus je idealno letnje rešenje tokom leta, baš zato što ima i mnogo zeleniša poput celera i peršuna.
Potrebno vam je:
trećina šolje leblebija
susam
konopljino ulje
sveže semenke bundeve
himalajska so
lišće peršuna i celera
Priprema:
Priprema je slična kao i za zlatni humus. U šolju sa sirovim leblebijama sipajte vode i ostavite bar 4 sata da nabubre (idealno je preko noći). Kuvajte ih 10-15 minuta, dok skroz ne omekšaju i stavite u blender. U nedostatku tahini paste, ili ukoliko preferirate humus bez imalo konzervansa, može se koristiti i svež susam. Dve kašičice susama zapržite na tiganju, dok ne dobije zlatno-braonkastu boju i samo stavite preko leblebija u blenderu.
Zatim dodajte semenke bundeve i dve kašičice konopljinog ulja, soli po želji i zeleniša. Ukoliko volite ljuto, zelena papričica nije na odmet.
Sipajte vode po potrebi i sve zajedno izblendajte dok ne dobijete željenu teksturu.
Roze humus
Neizostavan sastojak roze humusa je – cvekla. Ne samo da je zdrava i daje zanimljivu boju našem namazu, nego ima i poseban šmek.
Potrebno vam je:
trećina šolje leblebija
susam
maslinovo ulje
sveže semenke suncokreta
himalajska so
cvekla
Priprema:
U šolju sa sirovim leblebijama sipajte vode i ostavite bar 4 sata da nabubre (idealno je preko noći). Kuvajte ih 10-15 minuta, dok skroz ne omekšaju i stavite u blender. Dve kašičice susama zapržite na tiganju, dok ne dobije zlatno-braonkastu boju i samo stavite preko leblebija u blenderu.
Zatim dodajte semenke bundeve i dve kašičice konopljinog ulja, soli po želji.
Jednu cveklu srednje veličine zapecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni desetak minuta. Zatim cveklu ogulite, iseckajte i ubacite u blender.
S obzirom da je cvekla uglavnom slatkasta, poželjno je dodati malo više soli.
Dobijene namaze držite u teglicama ili bilo kojim drugim stajlenim posudicama u fružideru. Pošto u sebi ne sadrži konzervans – iskoristite ga u roku od tri dana. Ide odlično uz fitnes hleb i naseckani paradajz. A uveče, ukoliko naseckate šargarepu ili stabljike celera – spada u idealne noćne grickalice koje možete jesti bez griže savesti.
Bonus video: Moćna keleraba
Pratite nas i na društvenim mrežama: