Noćne grickalice koje možete jesti bez griže savesti

Noćne grickalice
Predlozi za grickanje bez griže savesti, Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / ProfimediaFoto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Većina nas voli da gricka, pogotovo uveče uz dobar film ili seriju, što nutricionisti nikako ne preporučuju. Tvrde da to nije dobro za naš organizam, a ni lepotu. Ipak postoje neke grickalice koje mogu zadovoljiti i želju, a i održavati figuru.

Pošto nismo svi jakog karaktera i ne možemo se odupreti zovu kuhinje i frižidera uveče, evo koje grickalice možemo jesti bez griže savesti, piše 24sata.

Sir

Sir je dobra noćna grickalica ako je u umerenim količinama. Stvar je da je dobro ‘omastiti brke’ jednim parčetom sira, a ne sa pola kile naseckanog sira na kockice. Sadrži puno proteina tako da ćete biti siti do jutra.

Posni sir

Odličan izbor i sadrži puno kazeina – mlečnog proteina bogatog aminokiselinama, koji se sporo razgrađuje. Ukusan izbor koji povećava osećaj sitosti.

Humus

Humus je odličan izvor proteina, pogotovo ako je domaći. Ako ste gladni, izvrsna su opcija šargarepa ili štapići celera umočeni u humus.

Humus i povrće
Humus i povrće, Foto: Pawel Horosiewicz / Alamy / Alamy / Profimedia

Krekeri

Ovo je jako dobar izbor grickalice ako su krekeri napravljeni od celih žitarica, koje sadrže niskokalorične ugljenehidrate. Uz komadić sira, posnog sira ili humusa, ovo je top večernji obrok (ali, mala porcija).

Kokice (obične)

Možda će vas ovo iznenaditi, ali kokice su zapravo dobra večernja grickalica. Ne mislimo na kokice koje se prave u mikrotalasnoj peći, pune maslaca ili veštačkog ukusa sira, već klasične kokice koje se prave u šerpi na šporetu. Začinite ih sa malo soli, belim lukom u prahu ili začinskim biljem.

Jaja

Jedno jaje ima samo 75 kalorija, ali je puno proteina i produžiće osećaj sitosti.

Povrće

Ovo je najbolji izbor večernje grickalice. Naseckajte na štapiće šargarepu ili celer, dodajte malo humusa i imate zdrav večernji obrok.

Banane

Iako su banane prilično kalorične, sadrže i veliku količinu kalijuma i magnezijuma, zbog čega su banane nenadmašive u opuštanju. Imaju i melatonina, što nas prema nekim istraživanjima, i uspavljuje.

Banana
Banane, Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Hrana koju treba izbegavati pred spavanje

Jabuke

Iako su niskokalorične i pune svim vrstama hranljivih sastojaka, bolje je jesti jednu ujutru ili rano poslepodne. Jabuke su bogate vlaknima i pektinom, koji se nalaze u kori, a koje je teško svariti – što može poremetiti vaš san.

Alkohol

Iako alkohol neke ljude uspavljuje, on dehidrira telo i podstiče osećaj gladi. Kao rezultat toga, probudićete se gladni.

Začinjena hrana

Ljuta i slana hrana dehidriraju telo. Ako se probudite usred noći, najverovatnije ćete osetiti jak osećaj gladi.

Bonus video: Moćna keleraba

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram