Grickalice koje pomažu mršavljenje

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi; Foto: Zero Creatives / Cultura RF / Profimedia

Redovno konzumiranje orašastih plodova može da pomogne u skidanju kilograma i održavanju nove kilaže. Nova studija objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je dodavanje mešavine različitih orašastih plodova – koji uključuju brazilski i indijski orah, pinjole, pistaće, orahe i makadamije – u programu upravljanja težinom rezultiralo značajnim gubitkom kilograma i poboljšanjem sitosti.

Grupa od 95 muškaraca i žena koji su imali ili prekomernu telesnu težinu ili su bili gojazni, starosti od 30 do 68 godina, podeljeni su u dve grupe. Jednoj je naloženo da konzumira oko 43 grama mešanih orašastih plodova, dok je drugoj rečeno da grickaju perece. Važno je napomenuti da su oba međuobroka sadržala jednaku količinu kalorija.

Svaki je učesnik sledio hipokaloričnu dijetu za mršavljenje, što znači da su smanjili unos za oko 500 kalorija u danu i usredsredili se na to da jedu više hrane visoke kalorijske gustoće oko tri meseca. Studija je završila 12-sedmičnim programom održavanja nove težine.

Ispostavilo se da su obe grupe pokazale značajan gubitak kilograma u prvih 12 sedmica, međutim, pokazalo se da su oni koji su nastavili da jedu orašaste plodove u delu studije o održavanju težine povećali nivo sitosti. Istraživači veruju da je to veliki razlog zašto je grupa koja je jela orašaste plodove takođe pokazala bolje upravljanje težinom u poređenju sa grupom koja je jela perece.

Pročitajte još:

Orašasti plodovi su vrlo kalorični, pa 5,5 grama može imati od 240 do 300 kalorija. Oni vam takođe mogu pomoći da se duže osećate sitim i kao rezultat toga, da spreče da preterate s “praznom kaloričnom hranom”, koja vas neće zasititi u danu.

Bademi su još jedna popularna vrsta orašastih plodova koji mogu pomoći u jačanju sitosti, a delom i u podsticanju mršavljenja, kao i u uspešnom održavanju težine. Nedavno istraživanje otkrilo je da se oko 20 odsto kalorija dobijenih iz masti u bademima ne apsorbuje u probavnom traktu, što znači da broj kalorija naveden na poleđini kutije badema ne znači nužno da će vaše telo toliko apsorbirati.

Istraživači iste studije takođe su otkrili da se učesnici nisu ugojili, uprkos tome što su unosili više masti i kalorija iz badema. Kad se orašasti plodovi uvedu kao međuobrok na dijeti s ograničenim kalorijama, mogu biti efikasan način mršavljenja, a mogu vam pomoći i da uspešno održavate svoju težinu, piše Eat this.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram