U jednom danu možemo da pojedemo ograničenu količinu hrane, a pritom je dobro unositi hranjive sastojke zahvaljujući kojima naše telo bolje i zdravije funkcioniše. Da bismo u tome uspeli, jednostavno moramo jesti namirnice koje su vrlo hranjive.
U nastavku je lista deset najhranjivijih namirinica na planeti koje će vam, ako ih uvrstite u svoju ishranu, olakšati ovaj važan zadatak, prenosi Zadovoljna.hr.
1. Losos
Nisu sve ribe jednake. Losos (i druge vrste masnih riba) sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline su izuzetno važne za optimalnu funkciju našeg tela. Povezane su s opštim blagostanjem i manjim rizikom od mnogih ozbiljnih bolesti.
Losos sadrži i veliku količinu drugih hranjivih sastojaka. Tu su visokokvalitetne životinjske belančevine, vitamini i minerali, uključujući velike količine magnezijuma, kalijuma, selena i vitamina B.
Stoga je dobra ideja jesti masnu ribu barem jednom ili dva puta nedeljno. Studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu masnu ribu imaju manji rizik od srčanih bolesti, demencije i drugih čestih bolesti. Osim toga losos je ukusan i prilično jednostavan za pripremu.
2. Kelj
Kelj je kralj lisnatog povrća. Sadrži vitamine, minerale, vlakna, antioksidante i razna bioaktivna jedinjenja. Kako piše Healthline, možda je i zdraviji od spanaća. Iako su i jedan i drugi jako hranjivi, kelj sadrži manje oksalata, supstance koja u crevima može da veže minerale poput kalcijuma, sprječavajući njihovu apsorpciju.
Kelj i ostalo zelje takođe sadrže puno biokativnih jedinjenja za koje su ispitivanja pokazala da imaju ulogu u borbi protiv raka.
3. Beli luk
Ne samo da beli luk ukusna jela može učiniti još ukusnijim, nego je i vrlo hranjiv. Bogat je vitaminima C, B1 i B6, kalcijumom, bakrom, manganom i selenom. Takođe, beli luk je bogat korisnim sumpornim jedinjenjima poput alicina.
Mnoge studije pokazale su da alicin i beli luk mogu sniziti krvni pritisak kao i ukupni i „loš“ LDL holesterol. Pored toga, podižu „dobar“ HDL holesterol i potencijalno smanjuju rizik od srčanih bolesti.
Studije su, takođe, pokazale i da ljudi koji jedu puno belog luka imaju mnogo manji rizik od nekoliko čestih karcinoma, posebno od karcinoma debelog creva i želuca.
4. Školjke
Mnoge morske životinje bogate su hranjivim sastojcima, ali školjke su verojatno najhranjivije od svih. Iako najhranjivije, većina ljudi retko ih konzumira. Među hranjivim sastojcima kojima su bogate jesu vitamin B12 i cink. Tu su i vitamin C, kalijum, selen i gvožđe. Zato, ako ste u prilici, razmislite i o dodavanju školjki u svoju ishranu.
5. Krompir
Krompir sadrži malo gotovo svih hranjivih sastojaka koji su nam potrebni. Jedan krompir bogat je kalijumom, magnezijumom, gvožđem, bakrom i manganom. Sadrži vitamin C i većinu vitamina grupe B.
Takođe, je jedna od najzasićenijih namirnica. Ako nakon kuvanja pustite krompir da se ohladi, on stvara otporni škrob, supstancu sličnu vlaknima s mnogim moćnim zdravstvenim blagodetima.
6. Džigerica
Ljudi jedu životinje milionima godina. Međutim, moderna ishrana prednost daje mišićnom mesu nad mesnim organima, a u poređenju sa organima mišićno meso je nutritivno loše.
Od svih organa, najhranjivija je džigerica. Bogata je raznim vitaminima, bakrom, gvožđem, fosforom, cinkom i selenom. Jedenje džigerice jednom nedeljno dobar je način da osigurate optimalnu količinu ovih hranjivih sastojaka.
7. Sardine
Sardina je mala riba koja se može jesti cela. Ako se u obzir uzme činjenica da su organi obično najhranjiviji delovi životinje, onda ne čudi što su cele sardine vrlo hranjive. Sadrže gotovo sve hranjive sastojke potrebne našem telu i gotovo su nutritivno savršene. Između ostalog, sadrže i puno omega-3 masnih kiselina zdravih za srce.
8. Borovnice
Kada su u pitanje hranjive vrednosti voća, borovnice su prve u svojoj ligi. Iako nisu bogate vitaminima i mineralima kao povrće, prepune su antioksidansa. Neki od njih mogu imati zaštitne efekte na naš mozak.
Nekoliko studija ispitivalo je zdravstvene efekte borovnica na ljude. Jedno istraživanje pokazalo je da borovnice poboljšavaju pamćenje kod starijih odraslih osoba, a drugo da su gojazni muškarci i žene sa metaboličkim sindromom imali sniženi krvi pritisak i smanjene markere oksidovanog LDL holesterola kada su u ishranu dodali borovnice.
Više studija sugerisalo je i da mogu pomoći u borbi protiv raka.
9. Žumance
Zbog količine holesterola žumance se nepravedno zapostavlja. Međutim, i studije su pokazale da se ne radi o holesterolu zbog kojeg bi trebalo posebno da brinete. Jedenje umerenih količina žumanceta ne podiže loš holesterol u krvi.
Zato nemojte bežati od žumanceta, jedne od najhranjivijih namirnica na planeti. Cela jaja su toliko hranjiva da se ponekad nazivaju prirodnim multivitaminom. Žumanca su puni vitamina, minerala i različitih hranjivih sastojaka.
Između ostalog, jaja sadrže visokokvalitetne proteine i zdrave masti, a nekoliko studija sugeriše da mogu da pomognu u mršavljenju. Osim toga, jaja su jeftina i jednostavna za pripremu.
10. Tamna čokolada (kakao)
Tamna čokolada sa visokim sadržajem kakaa jedna je od najhranjivijih namirnica koje možete da jedete. Sadrži vlakna, gvožđe, magnezijum, bakar i mangan. Ali najveća korist je neverojatna paleta antioksidanata.
Više istraživanja na ljudima pokazalo je da tamna čokolada ima moćne zdravstvene beneficije, uključujući poboljšani protok krvi, niži krvi pritisak, smanjeni LDL i poboljšanu funkciju mozga. Može smanjiti i rizik od srčanih bolesti.
Iako je već čokolada sa 70 posto kakaa dobra, najbolja je ona koja sadrži 85 posto i više kakaa. Jedna kockica dnevno izvrstan je način da ishranu dopunite dodatnim antioksidansima.
UZIMAJTE HRANJIVE NAMIRNICE
Da zaključimo, najlakši način da unesete puno hranjivih sastojaka bez mnogo kalorija je uzimanje dodataka ishrani. Međutim, ti dodaci ne mogu da zamene zdravu ishranu, pa je bolji način da se snabdete namirnicama koje su bogate hranjivim sastojcima i na njima bazirate svoju ishranu.
Već danas, ako to ne činite, počnite da dodajete namirnice sa popisa u svoju ishranu i vrlo brzo ćete osetiti njihove blagodeti.