Eksperiment s blizancima: Da li je veganstvo zaista zdravije

Fitnes i ishrana 30. dec 202109:53 > 09:55
veganska ishrana
Foto: Senserini Lucrezia / ImageSource / Profimedia

Na društvenim platformama se svakodnevno promovišu najbolji načini ishrane, a gotovo uvek je pri vrhu liste veganstvo. Međutim, postavlja se pitanje koliko je ta informacija tačna.

Jednojajčani blizanci Hugo i Ros Tarner učestvovali su u eksperimentu koji je trajao 12 sedmica. Hugo je počeo da primenjuje vegansku ishranu, dok je Ros nastavio da konzumira meso. Važno je napomenuti da oni inače svakodnevno treniraju, prenosi BBC.

Hugo je priznao da je njegovom telu trebalo više vremena da se navikne na veganstvo. Osećao je potrebu da jede meso i sir, ali je umesto njih jeo voće i orašaste plodove. S druge strane, Ros je ponekad osećao da ima višak energije, a nekada se osećao umorno.

Istraživanja su pokazala da u crevima žive različite vrste dobrih mikroba. Oni proizvode hemikalije koje pomažu telu da dobro funkcioniše. Jednojajčani blizanci dele od 25 do 30 odsto zajedničkih mikroba, tako da je logično što su drugačije reagovali na različite tipove ishrane, piše klix.ba.

U proseku su vegani zdraviji od onih koji konzumiraju meso, ali ipak treba naglasiti da postoje veganski načini ishrane koji su naročito štetni za organizam.

U suštini, sve zavisi od kvaliteta namirnica. Eksperiment je pokazao da nema značajne razlike između ova dva načina ishrane.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram