Bobaljke su tradicionalna vojvođanska poslastica koja se obično nađe na posnoj trpezi na Badnje veče. Mnogi Srbi van Vojvodine nisu ni čuli za ovo fenomenalno testo sa makom i medom u kojem se naravno može uživati tokom cele godine.
Sastojci:
500g brašna tip 400
20g svežeg kvasca
2 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
200g mlevenog maka
150g šećera
Priprema:
U vodu stavite kvasac i kašičicu šećera i pustite da nadođe. Kad je kvasac nadošao dodati brašno i kašičicu soli i zamesiti mekano testo. Ostavite testo na toplom.
Napravite male jufke, a od njih valjke dužine pleha i debljine oko jedan centimetar. Poređajte ih u uljem namazan pleh i ostavite da odstoje 10-15 min. Pecite na 200 stepeni dok ne porumene (15-20 minuta).
Pečeno testo prvo ohladite, zatim ga secite na komadiće oko 2 cm i spuštajte u prokuvanu vodu koja vri i mešajte oko pet minuta. Procedite ih i premestite u drugu posudu. U takve još vruće bobaljke dodajte prethodnoskuvan mak, a zatim sve prelijte medom i promešajte.