Bobaljke – vojvođanski specijalitet s medom i makom

Bobaljke
Foto: Shutterstock

Bobaljke su tradicionalna vojvođanska poslastica koja se obično nađe na posnoj trpezi na Badnje veče. Mnogi Srbi van Vojvodine nisu ni čuli za ovo fenomenalno testo sa makom i medom u kojem se naravno može uživati tokom cele godine.

Sastojci:

500g brašna tip 400

20g svežeg kvasca

2 dcl vode

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

200g mlevenog maka

150g šećera

Priprema:

U vodu stavite kvasac i kašičicu šećera i pustite da nadođe. Kad je kvasac nadošao dodati brašno i kašičicu soli i zamesiti mekano testo. Ostavite testo na toplom.

Napravite male jufke, a od njih valjke dužine pleha i debljine oko jedan centimetar. Poređajte ih u uljem namazan pleh i ostavite da odstoje 10-15 min. Pecite na 200 stepeni dok ne porumene (15-20 minuta).

Pečeno testo prvo ohladite, zatim ga secite na komadiće oko 2 cm i spuštajte u prokuvanu vodu koja vri i mešajte oko pet minuta. Procedite ih i premestite u drugu posudu. U takve još vruće bobaljke dodajte prethodnoskuvan mak, a zatim sve prelijte medom i promešajte.