Iskoristite sezonu trešanja kako biste isprobali recept za jednostavni kolač koji će sigurno postati omiljeni gost na vašem stolu.
Trešnje su bogat izvor antioksidanata, vlakana i vitamina C, smanjuju upale u telu i saveznik su u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.
Najbolje ih je jesti sveže, a sjajne su kao dodatak kompotima i kolačima. U nastavku pronađite recept za jednostavan kolač s trešnjama koji uvek uspeva.
SASTOJCI:
4 jajeta
1 dl jogurta
1 dl ulja
100 g šećera
200 g brašna
2 male kačike praška za pecivo
200 g trešanja
prezle za posipanje kalupa
PRIPREMA:
Uklonite koštice iz trešanja.
Pomešajte brašno s praškom za pecivo i stavite sa strane.
Uključite rernu na 180 °C.
U jednu posudu stavite cela jaja i šećer pa mikserom mešajte dok se smesa ne udvostruči i postane bledožuta.
Zatim varjačom lagano umešajte ulje koje ćete u nekoliko navrata dodavati u smesu jaja i šećera. Nakon toga na isti način umešajte i jogurt.
Na kraju u smesu lagano umešajte brašno i prašak za pecivo.
Kalup namažite puterom i bogato pospite mrvicama.
Ulijte smesu u kalup i onda na vrh složite trešnje.
Kolač pecite oko 40 minuta. Imajte na umu da kolačima s dodatkom jogurta treba malo više vremena da požute. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada poprimi tamniju zlatno-žutu boju.
SAVETI:
Kolač pre pečenja možete posuti bademima u listićima ili pak seckanim bademima. Možete u smesu dodati šaku mlevenih badema koji će kolaču dati fin ukus jer se bademi i trešnje sjajno slažu.
Možete kolač peći u kalupu po želji, okruglom, duguljastom ili četvrtastom.
Servirajte ga hladnog uz malo slatke pavlake ili dodatkom svežih trešanja, piše Zadovoljna.hr.
Pratite nas i na društvenim mrežama: