Bakin recept za sirup od zove

Sok od zove, zova
Foto: Shutterstock

Zova je u punom cvatu i svakako je vreme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sledeće mesece. Najpopularnije varijante konzumacije cveta zove su pohovanje u smesi za palačinke, sirup i čaj, a sirup se pravi i od bobica kad sazre. Mi smo zato izdvojili divan domaći recept bake Ankice s OPG-a Organski vrt.

POGLEDAJTE JOŠ:

Cvetovi zove se beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde je berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i lekovite lepotice.

Ovo je mera za otprilike 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, prilagodite mere svojim potrebama. To znači da ćete na 10 cvetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti neprskanih.

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih mera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

SASTOJCI ZA SIRUP OD ZOVE
30 cvetova zove
3 l vode
3 limuna
3 kg šećera

PRIPREMA SIRUPA OD ZOVE
1. Potopite cvetove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.

2. Drugi dan procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.

3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj način ga možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram