Kako pravilno čuvati crni i beli luk: Nikako u frižideru

Fitnes i ishrana 18. maj 202107:41 > 07:41
crni i beli luk
Crni i beli luk; Foto: Jenny Cundy / ImageSource / Profimedia

Neka zdrava hrana u frižideru može da stoji i nedeljama. Crni i beli luk definitivno nisu u toj kategoriji.

„Luk upija više vlage u hladnjaku, pa se brže kvari“, kaže Kristen Farmer Hol, kuvarica i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema. „Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju“.

Za beli luk je obrazloženje malo drugačije: čuvanje u frižideru podstaći će klijanje.

Umesto da ih stavljate u frižider, čuvajte ceo luk na hladnom, suvom i prozračnom prostoru. Vlaga ili nedostatak kretanja vazduha ubrzaće njihovo kvarenje, a sunčeva svetlost će uzrokovati njihovo nicanje. Kada se pravilno skladišti, luk može da ima dug rok trajanja od oko 30 dana, prema USDA-u.

Beli luk treba čuvati na isti način: na hladnom, suvom i prozračnom mestu i u tim uslovima može da traje od 3 do 5 meseci.

Pročitajte još:

S druge strane, ako ste već očistili cni luk, treba ga staviti u frižider, gde može da izdrži od 10 do 14 dana. Ako ste ga i iseckali, rok mu je 7 do 10 dana.

Očišćeni i naseckani beli luk možete staviti u zamrzivač, ali ga što bolje umotajte da biste sprečili prodor vazduja. Takođe ga možete očistiti i pasirati s malo ulja dok se ne napravi gusta pasta, koju možete da zamrznete u hermetički zatvorenoj posudi, prenosi Livestrong.

Samo je važno da je ne držite na sobnoj temperaturi, jer to može podstaknuti rast Clostridium botulinum – otrovne bakterije koja može biti smrtonosna, navodi Kalifornijski univerzitet.