Namirnice koje većina ne drži u frižideru, a trebalo bi

pomorandže
Foto: Stepan Popov / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako bi hrana bila što duže sveža, sigurna i ukusna, moramo voditi računa kako je čuvamo.

Pogrešni uslovi mogu dovesti do neprijatnih posledica, poput kvarenja, buđi, pa čak i zaraze.

Svi znamo koliko je važno stvari poput mleka čuvati u frižideru, ali mnogo više proizvoda može imati koristi ako se drže na hladnom, kako piše Bright Side.

Brašno

Ova namirnica mora se čuvati na hladnom i tamnom mestu, recimo u hermetički zatvorenoj posudi. Na taj je način proizvod zaštićen i due ostaje svež. Zapravo, brašno koje se otvorilo biće dobro u frižideru 12 meseci, dok na sobnoj temperaturi može trajati samo 6 do 8 meseci.

Pokvarena hrana
Koliko ručak može da izdrži u frižideru; Foto: Profimedia.rs

Sušeno voće i povrće

Sušeno voće i povrće zaista se može ostaviti u ormar duže vreme, do 6 meseci. Međutim, sigurno je samo dok ostaje neotvoreno. Nakon što se to dogodi, najbolje je držati takvu hranu u frižideru jer joj se rok trajanja može smanjiti na jedan mesec.

Pečeni proizvodi

Iako se ne preporučuje stavljanje hleba u frižider, proizvodi poput lepinja, kiflica i ostalog mogu biti na hladnom nešto duže nego što bi to bilo u ostavi. Također, čuvanje otvorenih vrećica tortilja u frižideru omogućuje im da ostanu sveže do 3 meseca.

Tortilja
Tortilja; Foto: George Dolgikh / Alamy / Alamy / Profimedia

Jabuke

Ovo će voće ostati sveže i hrskavo ceo mesec kad se čuva u kesici otpornoj na vlagu u frižideru. Savetuje se izbegavanje pranja jabuka pri ostavljanja jer bi moglo prouzrokovati kvarenje.

Pročitajte još:

Agrumi

Narandže, klementine, grejp i druge agrume možemo čuvati oko 2-3 nedelje u frižideru i samo oko 10 dana na sobnoj temperaturi. Nema potrebe stavljati voće u posudu ili plastičnu kesu – bolje je ako vazduh cirkuliše.

Orašasti plodovi

Nakon što otvorimo pakovanje orašastih plodova, najbolje je staviti ih u hermetički zatvorenu posudu u frižider kako bi sačuvali vlagu; na taj način orašasti plodovi duže ostaju sveži.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram