Namirnice koje se ne peru pre spremanja

Hrana
Foto: Adam Gray / SWNS / Profimedia

Dok virus vlada zemljom, možda ćete osetiti potrebu da sve moguće operete. Ipak, neke namirnice je čak štetno prati - proverite koje.

Zvuči nelogično da pranje nekih namirnica dovodi do toga da se u njima bakterije brže šire. Ipak, to je slučaj kod pojedine hrane koju rado jedemo.

Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo prati pre kuvanja, a koje obavezno treba oprati, prenosi Večernji.

Namirnice koje ne valja prati

Piletina

Pranjem sirove piletine kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Naime, prskanjem vode ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odeću i kuhinjsku opremu. Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću.

Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana te da nakon spremanja mesa dobro operete ruke.

Piletina
Piletina; Foto: Digifoodstock / Profimedia

Ostalo meso

Zabrana pranja ne odnosi se samo na piletinu, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno rešava visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuvanja očistite višak mesnog soka s površine uz pomoću ubrusa, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.

Testenina

Voda uklanja skrob na testenini koji pomaže da se bolje apsorbuje sos koji poslužujete uz nju. Stoga se testenina ne treba prati nakon kuvanja, uz izuzetak testenine koju ste skuvali za salatu ili vok.

Makarone sa sirom
Makarone sa sirom; Foto: Profimedia.rs

Jaja

U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstanca koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga jaja ne bi trebalo prati pre kuvanja.

Pečurke

Gljive imaju sunđersatu strukturu i veliku moć upijanja, pa ih nikada ne bi trebalo potapati ili prati u vodi. Ako vam se čine prljave, ogulite ih nožem ili obrišite ubrusima. Takođe, gljive je potrebno ljuštiti samo ako je došlo do promene boje, ali uvek treba iseći donji deo pečurke.

Šta se obavezno pere

Voće i povrće čiju koru ljuštimo

Ovo se pravilo odnosi nakon ljuštenja, recimo krompira ili luka. Ali, ako je reč o namirnici poput limuna, tada ih operite pre konzumiranja. Bakterije s kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

plavi krompir
Plavi krompir sjajan izvor vitamina C; Foto: Profimedia.rs

Limenke

Bakterije ne mogu ući u konzervisanu hranu, ali mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke pre rukovanja.

Pročitajte još:

Orašasti plodovi

Iako stručnjaci često napominju da je važno prati orašaste poslove, ljudi to retko rade. Nikada ne znate kako su orašasti plodovi skladišteni i transportovani, a znaju se i prskati kiselinom koja štiti od parazita, koja može naškoditi ljudskom zdravlju.

Sušeno voće 

Ova hrana smatra se jednom od najprljavijih. Uvek ga operite ili ostavite da se natapa u vodi i da se osuši par sati. Biće jednako ukusno, ali puno zdravije.

Pirinač

Istraživanje je pokazalo kako čest metod kuvanja pirinča – u kipućoj vodi dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira pirinač tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za decu. Pirinač bis trebalo staviti da se potopi preko noći, a idući dan isprati pod vodom te tek zatim kuvati. Tako smanjujete udeo toksina za čak 80 odsto.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram