5 namirnica koje provereno snižavaju holesterol

Foto: Shutterstock

Regulišu holesterol.

Održavanje zdravog holesterola, regulisanje krvnog pritiska i briga o srcu moguće su uz ove fantastične čuvare arterija, piše the healthy.com, a prenosi Danas.

Pogledajte koje namirnice snižavaju holesterol.

Pečeni bademi

Phacharason Mongkhonwikundit / Alamy / Alamy / Profimedia

Samo šaka badema sadrži čak 9 grama mononezasićenih masti, koje pomažu smanjenju lošeg holesterola, dok istovremeno povećavaju dobar holesterol.
Odabir badema umesto krofne, čipsa ili pereca za dva međuobroka dnevno može smanjiti „loš“ holesterol za gotovo 10 posto. Prirodni vitamin E u bademima i flavonoidi u kožici ovog orašastog voća takođe pomažu u zaustavljanju razvoja plaka koji može začepiti arterije.

Avokado

Mike Kemp / Tetra Images / Profimedia

Prema istraživanju iz Meksika, žene i muškarci koji su sedam dana zaredom jeli po jedan avokado smanjili su ukupni holesterol za 17 posto.
Neobični detalji: Njihovi nivoi nezdravog LDL i triglicerida su se smanjili, dok su nivoi dobrog HDL holesterola zapravo porasli, možda zahvaljujući visokom nivou „dobrih“ mononezasićenih masti u avokadu.

Ovo voće bogato mastima takođe sadrži beta-sitosterol, koji pomaže u smanjenju holesterola.

Održavanje zdravog holesterola, regulisanje krvnog pritiska i briga o srcu moguće su uz ove fantastične čuvare arterija, piše the healthy.com.

Paradajz – svež, sušen na suncu i u sosu

MARTIN LEE / BSIP / Profimedia

Konzumiranje sedam ili više porcija paradajza nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30 posto, pokazalo je nedavno istraživanje koje su sproveli lekari iz bolnice Brigham and Women’s u Bostonu na više od 35.000 žena.

Šta je to što čini paradajz zdravim za srce?

Možda su to antioksidans likopen ili izvanredne količine vitamina C, kalijuma i vlakana.

Termička obrada paradajza tokom 30 minuta ili duže povećava dostupnost likopena. Četvrtina šolje sušenih paradajza sadrži više kalijuma, koji snižava krvni pritisak, od srednje velike banane.

Konzervisana pastrmka

Mehriban Aliyeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je u pitanju riba bogata omega-3 masnim kiselinama, pastrmka je kralj.

Jedna porcija sadrži oko 1,8 grama eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA), važnih omega-3 masnih kiselina koje pomažu smanjenju rizika od opasnih nepravilnosti u radu srčanog ritma, smanjuju loš holesterol, smiruju upale i čak mogu odvratiti aterosklerozu i stvaranje krvnih ugrušaka.

Dobar stari ovas

Rezeda Kostyleva / Alamy / Alamy / Profimedia

Betaglukan, rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsu, deluju kao sunđer, koji skuplja žučne kiseline bogate holesterolom i izbacuje ih. Rezultat je niži „loš“ LDL holesterol jer ima manje holesterola koji se apsorbuje u krvotok. Velika zdela ovsene kaše dnevno (oko 1-1/2 šolje) može dodatno smanjiti holesterol za 2 do 3 posto, kako sugerira studija objavljena u Journal of the American Medical Association.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram