Ovo voće je zvanično proglašeno za najzdravije na svetu – a nikad ne biste pomislili na njega

Pravo iznenađenje.

Nedavno smo saznali da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je najzdravije povrće potočarka. Ova salata osvojila je maksimalnih 100 bodova, a zatim slede: kineski kupus, blitva, cvekla i spanać.

Kada je reč o voću, CDC kaže da je najzdraviji paradajz. Botanički gledano, on se smatra voćem i dobio je 20 na CDC-ovoj listi, te se našao odmah iznad limuna.

Paradajz je prepun antioksidanasa za koje je poznato da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i povezuju se s razvojem raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.

Foto: Luka / ImageSource / Profimedia

Šta paradajz čini tako hranljivim?

CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.

„Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela od raka i bolesti srca“, kaže dijetetičarka Šeri Berger, te upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry.

Tada je otkriveno da konzumiranje paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.

Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja, prenosi N1info.rs.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram