Ovo povrće je zvanično proglašeno za najzdravije na svetu – a odlično je za kontrolu stresa

Savršeno za salate u svim kombinacijama.

B&W, renomirana kompanija za kvalitetnu hranu, nedavno je istakla potočarku kao ultimativnu salatu s najboljim zdravstvenim prednostima na globalnožm nivou. Ovo izuzetno hranljivo povrće ističe se bogatstvom korisnih nutrijenata koji imaju sposobnost prevencije bolesti i zaštite sportista od povreda.

Potočarka je dosegla izvanrednih 100 bodova u oceni najzdravijeg povrća, prema oceni Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ova ocena nadmašila je ostale popularne namirnice poput kineskog kupusa s ocenom 91,99, blitve s ocenom 89,27, cvekle s ocenom 87,08, pa čak i spanaća s ocenom 86,43.

Blagodeti potočarke

Foto: Shutterstock

Prema Nacionalnom institutu za rak Amerike (NCIA), potočarka pomaže u popravljanju oštećenih ćelija, uništava hemikalije koje štete telu i čak može pomoći u borbi protiv raka. Sadrži više vitamina C od citrusa poput narandži i limuna, piše Times of India.

Njegove izuzetne zdravstvene dobrobiti ne ograničavaju se samo na fizičko zdravlje, već su istraživanja takođe naglasila njegov pozitivan uticaj na mentalno blagostanje. Zahvaljujući visokom udelu folne kiseline, vitamina B s ključnom ulogom u funkciji mozga, potočarka doprinosi kognitivnom zdravlju, unapređuje pamćenje i pomaže u kontrolisanju stresa.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na umerenost u konzumaciji jer neki prirodni sastojci prisutni u potočarki mogu izazvati iritaciju beđike, bubrega i želuca, stoga preporučuju oprez kako se ne bi prejeralo u unosu ovog dragocenog povrća, prenosi hrvatski N1.

A evo 5 naših predloga za brze, lagane, a preukusne salate sa potočarkom. Dresing može biti po vašem ukusa, a mi preporučujemo najjednostavniji – maslinovo ulje i sok od limuna.

Potočarka sa…

feta sirom, sušenim paradajzom, rotkvicama i orasima – u zapečenom krompiru iz rerne

Foto: Shutterstock

mešavinom sireva (obavezno uključite neki plavi, na primer gorgonzolu)

Foto: Shutterstock

sa spanaćem, graškom, rikotom i ljubičastim lukom

Foto: Shutterstock

sa mangom i avokadom

Foto: Shutterstock

sa zelenom salatom, sardinom i paradajzom

Foto: Shutterstock

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram