Ova namirnica obnavlja krv i reguliše krvnu sliku, ima duplo više vitamina C od borovnice i samo 43 kalorije

Neverovatno su lekovite, ali ni približno popularne kao maline ili borovnice.

Da su kupine ukusne i zdrave, znamo svi, ali neka istraživanja su pokazala da imaju višestruku korist za ljudski organizam.

Naučnici su nakon istraživanja zaključili da kupine pomažu ljudskom telu na mnogo načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancera.

Kako piše Daily Mail, ovo voće jača imunitet jer sadrži vitamin C koji ima nekoliko važnih uloga. U kupinama ima dvostruko više tog vitamina nego u borovnicama.

„Vitamin C ključan je za imunitet i kardiovaskularni sistem jer snižava krvni pritisak“, rekla je doktorka Ursula Arens. Takođe je podsetila da je vitamin C važan i u lečenju anemije jer pospešuje apsorpciju gvožđa u telu.

Kupina ima više vlakana od većine drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko osam grama vlakana, a u 25 grama integralnih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo četiri grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu da snizi i održava holesterol.

Kupine Foto:Shutterstock

U kupinama se nalaze i tanini, koji ublažavaju krvarenje ako su u pitanju manje povrede, rekla je doktorka Sara Vilson, zaposlena u londonskoj bolnici Princess Grace.

Dodala je da su se u tradicionalnoj medicini koristile obloge od kupina da bi rane brže zarastale. Kad tanini dođu u dodir s ranom, pomažu da se tkivo pre sastavi.

Borovnice sadrže antioksidanse u kojima se nalaze antocijani koji usporavaju rast kancerogenih ćelija. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine, prema novijim istraživanjima, imaju u znatno većem procentu.

„Sadrže i jedinjenje C3G koji pomaže u borbi protiv raka kože i jednjaka“, objasnila je Arens.

Kupine Foto:Shutterstock

Sa dve šake kupina dnevno, unećete potrebnu dozu mangana u organizam. On je pak jedan od minerala koji su potrebni za čvršće i zdravije kosti. Dobra vest je i da imaju samo 43 kalorije.

U kupinama se nalazi i vitamin B9, poznat kao folna kiselina. Zajedno s vitaminom B12 nužan je u stvaranju novih krvnih ćelija. Folna kiselina često se preporučuje trudnicama jer sprečava defekt neuralne cevi embriona.

Kupine imaju i lutein koji je dobar za zaštitu očiju jer može sprečiti štetu koju im čine ultraljubičasti zraci.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram